Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Dallara Automobili en race-simulator iRacing stelden onlangs een wagen voor, exclusief voor virtuele wedstrijden. De Dallara iR-01 is het resultaat, waarmee ze hopen een nieuw hoofdstuk in simracing te beginnen.

Niets zo populair in 2020 als simracing. Het uitblijven van motorsport in het begin van het jaar liet velen het virtueel racen ontdekken. Iets waar ook de Formule 1 en Le Mans een graantje van meepikten met hun virtuele competities.

Eén van de meest gekende simulatoren, is iRacing. Een racesim die zichzelf graag serieus neemt, met laser-gescande circuits en wagens. Maar ook zij zaten door Covid-19 op kantoor of thuis, in plaats van op circuits of bij raceteams. Daaruit is het idee ontstaan om met een eigen wagen op de proppen te komen.

Een betere Formule 1 wagen

Dallara Automobili, Italiaanse racewagen producent, werkt al een tijdje samen met iRacing. Hun renwagens zijn al beschikbaar in de game om virtueel over het asfalt mee te scheuren. Maar voor het eerst werkten ze nu samen aan een wagen die exclusief bedoeld is voor virtueel gebruik.

De iR-01 werd ontwikkeld met het plan om een toegankelijke open-wheeler te presenteren. Zo zijn er geen complexe elektrische systemen zoals in de Formule 1 en de aerodynamica eenvoudig. Dallara pakte het project aan zoals het iedere wagen bouwt, met technische tekeningen en testsn in hun windtunnel. Het resultaat is een racewagen die zowel virtueel als op een echt circuit exact hetzelfde rijdt. Dit omdat er op het iRacing-platform ook professionele coureurs actief zijn en een hoog niveau van realisme verwachten.

Een nieuw tijdperk

Met de iR-01 probeert iRacing een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. Niet enkel ervaren (sim)racers, maar ook beginners en amateurs. Ze hopen zo een nieuw tijdperk in te luiden voor virtuele competities, na het succes dat al in 2020 geboekt werd. iRacing heeft bijgevolg grote plannen voor deze creatie. Zo heeft de iR-01 nu al een eigen categorie in de game. In het najaar van 2021 zal er ook een wereldkampioenschap plaatsvinden, waar nu al met grote ogen naar wordt uitgekeken.

MEER LEZEN:

Waarom Giampaolo Dallara Colin Chapman zo bewondert

Van Droom naar Werkelijkheid: BAC levert eerste Mono R af in Playstation-kleuren

SlideShow: ‘Making Of’ Dallara Stradale