Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie droomt van een klassieke Formule 1-wagen, kijkt vaak met lede ogen naar zijn bankrekening. Ant Anstead ziet dat helemaal anders. Hij lanceert een doe-het-zelf kit om een tweede generatie Mazda MX-5 om te bouwen in een Alfa Romeo 158.

De kit omvat alles wat je nodig hebt: het chassis, body-panelen en zelfs een aangepast koelsysteem. Het enige wat je zelf moet voorzien, is een Mazda MX-5 van de tweede generatie – beter gekend als het NB-model. Het grote voordeel van de donorwagen is dat-ie relatief makkelijk én goedkoop te vinden valt.

De oplage van de ombouwkit is in ieder geval een stuk kleiner. Momenteel zijn er slechts een tiental conversies beschikbaar, aan 9500 euro (exclusief BTW en importtaksen) per stuk. Over de bijhorende tijdsinvestering wordt net als in Wheeler Dealers niet al teveel gesproken, al kan je er ook voor kiezen om een compleet afgewerkte versie te kopen.

F1-geschiedenis

De Alfa Romeo 158 ‘Alfetta’ maakte het mooie weer in de jaren ’30, origineel gebouwd om deel te nemen aan vooroorlogse Grand Prix’en. Dus toen de Formule 1-klasse in 1950 opkwam, was de 158 al van nature al geschikt. Het eerste jaar won de Italiaanse bolide zowat elke race, ongeacht de coureur. Juan Manuel Fangio won zijn eerste seizoen in de opvolger, de Alfa Romeo 159.

De naam 158 komt van de motorisatie: een 1,5-liter achtcilinder. Het is dan ook geen wonder dat de doe-het-zelf kit de naam ‘Tipo 184’ draagt, gezien de MX-5 ook een atmosferische 1.8 vierpitter heeft. In de podcast van F1 Geeks doet Ant Anstead zijn kitcar uit de doeken. Anstead is geen vreemde voor het ombouwen van bestaande wagens in Alfa Romeo 158’s. In de Discovery Channel-reeks ‘Master Mechanic’ bouwde hij al eens ene MG om naar de befaamde F1-wagen.

MEER LEZEN:

Roadstertest: BMW Z3 vs Mazda MX-5

Racen op Zandvoort met de Mazda MX-5 Cup

Hoe Christian von Koenigsegg herenigd werd met zijn Mazda MX-5