Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Renault stelde vanochtend zijn nieuwe toekomstplan ‘Renaulution’ voor. Een ambitieuze tijdslijn waarin de diversificatie en elektrificatie van hun merken en wagens voorop staan – met drie interessante nieuwkomers in het verschiet.

Renault is al even bezig met de elektrificatie van zijn wagenpark, met de populaire Zoë op kop. Met een hernieuwde visie voor de dochtermerken Dacia, Lada en Alpine willen ze klaar zijn voor de toekomst, die tegen 2025 wel 24 nieuwe modellen op de markt moet zetten – inclusief een elektrische R5, dito Alpine A110 en stoere Lada Niva.

Nouvelle vague

Renault bijt de spits zelf af met een elektrische versie van de Renault 5. Met de terugkeer van de cultwagen wil het Franse merk zichzelf herlanceren als een modern en hoogtechnologische constructeur. Net zoals de Fiat 500 en Mini Cooper SE wordt de R5 een elektrische stadswagen die stijl en looks hoog in het vaandel draagt.

Huidig Renault CEO Luca de Meo stond bij Fiat aan de wieg van de nieuwe Fiat 500 en heeft bijgevolg de nodige expertise aan boord om van de herboren R5 een succesverhaal te maken. Hoewel er nog geen verdere informatie bekend is over prijs of specificaties, wordt de Renault 5 EV hoe dan ook een aantrekkelijk alternatief voor het gekende duo.

Een 4×4 met een al even grote cultstatus, de Lada Niva, krijgt ook een opvolger. Dankzij een diepere samenwerking met Dacia wil Lada opnieuw een grotere markt aanboren, ook buiten Rusland weltevertsaan. De stoere Niva, ook wel de Defender van de Russen genoemd, wordt de eerste wagen in een vier-koppige Lada-lineup die in 2025 op de markt moet verschijnen. 

Electric performance

Dochtermerk Alpine wordt omgedoopt tot een volledig elektrisch merk. Door de samensmelting met de Renault Sport Cars & Racing-takken krijgt het merk ook een hernieuwde focus als performancemerk. Zo staan er momenteel al een Alpine-variant van de nieuwe R5 en dito crossover in de steigers. Vanaf 2021 veranderd het Renault F1-team zijn naam ter ondersteuning naar het Alpine F1 Team. 

Alpine gaat ook een samenwerking aan met Lotus, om een elektrisch platform te bouwen voor de opvolger van de A110. Beide merken willen zo hun expertise delen op het vlak van lichte sportwagens. Ook synergieën in de garages van de Formule 1, de Formule E en de endurance racerij liggen op tafel. Nieuws dat meteen van een mogelijke terugkeer van Lotus in motorsport doet dromen.

MEER LEZEN: