Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vorige week nog een gerucht, deze week bevestigd: de productie van de Lotus Elise, Exige en Evora loopt op zijn einde. Daarnaast bevestigt Lotus ook de komst van een nieuwe sportwagen.

Met deze aankondiging luidt Lotus het einde van een tijdperk in. Op het einde van 2021 rijden de laatste modellen van het huidige aanbod de fabriek uit, om plaats te maken voor nieuwe modellen vanaf 2022. Dit jaar wordt bijgevolg een overgangsjaar, dat trouwens niet zomaar onder de mat wordt geschoven.

Type 131

De nieuwe generatie Lotussen gaat van start met het Type 131, dat later dit jaar wordt voorgesteld en vanaf 2022 verkrijgbaar is. In een voorsmaakje maakt Lotus ook duidelijk dat er drie nieuwe modellen in de steigers staan. Of deze wagens directe opvolgers worden van het trio Elise/Exige/Evora is nog niet duidelijk.

Daarmee komt er een eind aan 25 jaar Elise, 20 jaar Exige en 11 jaar Evora – goed voor een totale productie van 55.000 wagens. Hoewel de sportwagens zich altijd sterk geweerd hebben tegen de tand des tijds, is het platform waarop ze gebouwd zijn niet meer flexibel genoeg. Lotus wil de productiestop evenwel gepast vieren, beginnend met de Elise. Wat ze exact van plan zijn, maken ze nog niet bekend.

Fabrieksuitbreiding

Een nieuwe wagen bouw je niet zomaar. Dankzij een kapitaalinjectie van £100 miljoen door Geely wordt de huidige fabriek uitgebreid voor de komst van het Type 131. Zo zijn de Britten nog op zoek naar 250 extra mensen, bovenop de 670 nieuwe werknemers die ze al hebben aangenomen sinds 2018.

Lotus ziet de toekomst duidelijk rooskleurig in, geeft ook CEO Phil Popham aan: “Ondanks de wereldwijde uitdagingen van 2020, zitten we nog steeds op schema voor ons ‘Vision80’-toekomstplan. Met de productie van een nieuwe sportwagen en het bouwen van nieuwe productiefaciliteiten, wordt dit jaar enorm belangrijk voor Lotus.”

MEER LEZEN:

Roddelpers: Lotus ‘Lambda’ SUV wordt rein elektrisch en Made in China

Video: Roadtrip naar Cortina per Lotus Esprit Turbo S3

Lotus zwaait Elise uit met Classic Heritage Editions