Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Na heel wat speculaties op het wereldwijde web is het eindelijk officieel: de Breadvan Hommage van Niels van Roij is klaar – bedacht door een grote liefhebber van Italiaanse klassiekers en volledig op aanvraag gebouwd als modern eerbetoon van de iconische Breadvan uit 1962. Wat volgt, is het prachtige proces van een klant en zijn koetswerkbouwer.

Alles begint bij de eerste schetsen, uiteraard met de hand. Elk designdetail wordt onder de loep genomen: de proporties, het karakteristieke lijnenspel, maar ook koplampen, velgen en uitlaten. Noem maar op. Uiteindelijk komt daar een zogenaamde key sketch uit voort, waar het hele proces op verder zal bouwen. De finale schetsen krijgen ook technische vereisten mee, aangepast aan de donorauto. In dit geval een Italiaanse Gran Turismo Coupé met een V12 in het vooronder. Namen worden niet genoemd, maar kennersogen herkennen de volbloed meteen.

Bas van Roomen

Uit die laatste digitale schetsen kiest de klant zijn favoriete ontwerp dat op ware grootte gebouwd wordt uit klei. Eigenlijk zet Nils van Roij Design een frame op de donorwagen en daarop komt dan een kleimodel. Zo wordt het geheel een tastbaar project, zowel voor de klant als de designer, dat voortdurend aangepast wordt tot iedereen tevreden is en de opbouw van het definitieve koetswerk kan beginnen. Enkel de voorruit van de donorwagen is origineel gebleven, al de rest is door Bas van Roomen met de hand gebouwd. Als één van de weinige kunstenaars in zijn beroep is zijn werk gekend bij verzamelaars en toprestaurateurs, zoals ook de Adventum Coupé illustreert.

Interieur op maat

Spreekt voor zich dat ook de binnenkant helemaal is aangepast. Zo zien we onder meer blauwe alcantara kuipzetels, met in de hoofdsteunen de geborduurde contouren van de Breadvan. Contouren die je tevens in de nieuwe klokkenwinkel terugvindt. Gefreesde aluminium schakelaren geven een chique uitstraling en de kleine Italiaanse vlaggetjes verwijzen naar de roots van de auto. Grappig detail is de tekst “che importa” vermeld op de analoge klok. Italiaans voor “wat maakt het uit”.

Ook voor het circuit?

De originele Breadvan uit 1962 was gebouwd voor het circuit en ook deze hommage is daarop voorzien. Koni ontwierp speciaal voor deze one-off een unieke set schokdempers op basis van de 8211-serie – gekend voor hun relatief dagelijks comfort, maar tevens serieuze prestaties op circuit. Om de sportiviteit verder te benadrukken, koos Nils van Roij voor rubber in de vorm Vredestein Ultrac Vorti+, een premiumband getekend door Giugiaro Design. Nederlandse toptechnologie met Italiaanse flair dus, de rode draad doorheen de Breadvan Hommage.

 

Meer lezen:

Klapband 07: Designklap met Niels van Rooij

Buitenkansje: Twee Italiaanse coachbuilds met Belgisch tintje

Officieel: Touring Aero3 volgt de Disco Volante op