Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Tesla kondigde bij de bekendmaking van de vierde kwartaalcijfers een update aan voor zowel de Model S als de Model X. Naast een opfrisbeurt voor de S zijn beide wagens nu ook als Plaid en Plaid+ versies te bestellen, met wel 1100 paarden…

De Model S en Model X zijn de paradepaardjes van Tesla. Dat plaatst ze niet alleen in de vuurlijn van concurrenten zoals de Porsche Taycan, maar dwingt Tesla ook om op tijd en stond een update door te voeren. Die is deze keer niet alleen softwarematig maar ook tastbaar, met kleine wijzigingen om het duo net iets scherper voor de dag te laten komen.

Het zit vanbinnen

Het interieur van de S en X zijn wel in grotere mate aangepast. Zo krijgen beide een gloednieuw KITT-stuur in de vorm van een yoke. De vraag blijft natuurlijk of dat effectief het productiestadium haalt, want een stuur met zo’n design is niet overal toegelaten. Ook inparkeren wordt er niet eenvoudiger meer, al kunnen beide modellen dat met de Autopilot-functie natuurlijk zelf.

In het midden van het dashboard staat het infotainment scherm ook anders georiënteerd. Ditmaal zit het in de lengte van het dashboard, in plaats van de ‘waterval’-oriëntatie. Ook de passagiers krijgen hun eigen 8-inch display achterin. Tesla meldt dat de boordcomputer nu even krachtig is als moderne spelconsoles en bijgevolg games kan spelen zoals The Witcher 3 en Cyberpunk 2077.

Sneller dan snel

Het blijft trouwens niet bij zichtbare updates. De langverwachte ‘Plaid’ en ‘Plaid+’ motorisaties zijn nu ook verkrijgbaar, en vervangen de Performance optie. Hiermee claimt Tesla de snelste productiewagen op de markt te hebben, met een 0 naar 100 kmh-tijd in minder dan 2 seconden. Zowel Plaid als Plaid+ maken gebruik van drie elektromotoren in plaats van twee.

Het verschil tussen Plaid en Plaid+ zit voornamelijk in het bereik. Zo heeft de Plaid-versie een geschat bereik van 640 km, de Plaid+ eerder 820 km. Ook het aantal paardenkracht verschilt van 1020 pk voor Plaid naar 1100 pk voor de + versie. De Plaid-uitvoering bestaat voor zowel de Model S als X, Plaid+ is enkel beschikbaar op de S. De startprijs bedraagt €119.990 met een geschatte levering in september 2021.

MEER LEZEN:

Een Tesla Model S Shooting Brake? Yes, please!

Video: Doug DeMuro reviewt de Tesla Model Y

Tesla Model S ‘Plaid’ krijgt 1100 pk en 7 zitplaatsen (+ Video)