Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Robert Opron, de Franse meesterontwerper met voornamelijk Citroën-faam, is enkele dagen geleden overleden. De geestelijke vader van onder andere de DS, GS, SM – maar ook Alfa Romeo SZ – werd 89.

Weinig ontwerpers staan zo synoniem met één en bepaald merk als Robert Opron met de dubbele chevron. Zijn meesterbrein, dat veel inspiratie haalde uit de vliegtuigindustrie, leverde ons nu eenmaal een resem meesterwerken op die ook vandaag nog tot de verbeelding spreken. Zelden werden tijdloos design en innovatieve technieken zo gecombineerd als in de hoogdagen van Citroën, met als ultieme exponent de coupé SM. Maar vroeg je Opron naar zijn eigen favoriet, dan sprak hij lyrisch over ‘zijn’ futuristische CX, de opvolger van de DS.

citroen sm

Kwieke geest

In onze Docu op Zondag nemen we je mee naar een van de zeldzame keren dat de ietwat ingetogen en teruggetrokken figuur eens zelf in de schijfwerpers stond. En wel bij de collega’s van VPRO waar reporter Maarten van Soest zijn best doet om Opron te volgen, maar de kwieke geest is hem mijlenver voor, net zoals zijn ontwerpen de goegemeente destijds ook al ver vooruit waren. Adieu, Monsieur Opron. Het ga je goed.

MEER LEZEN

SlideShow: Henrick Purienne – Citroën GS

Heuliez SM Espace: De Citroën die er Nooit kwam

RetroTest: Alfa Romeo SZ 3.0 aka ‘Il Mostro’