Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Met de komst van de nieuwe Defender 90 keert ook de Bowler Defender Challenge terug: een rallykampioenschap dat enkel met aangepaste versies van de tweedeurs offroader wordt gereden.

De Bowler Defender Challenge deed oorspronkelijk zijn intrede in 2014 en liep tot in 2016. De rallycompetitie werd gevoerd met de (ondertussen classic) Defender 90 en was bewust gericht op nieuwelingen in de rallyraid-sport. Een nieuwe Defender is dan ook het ideale vehikel om de reeks nieuw leven in te blazen, te beginnen in 2022.

Laagdrempelig

Hoewel de Defender 90 een ongelooflijke offroader is, heeft Bowler het basisodel toch aangepast aan zijn nieuwe doel. Niet door de drieliter turbodiesel van 300 pk te tunen en al helemaal niet door voor de V8 te opteren. Idem dito voor de achttrapsautomaat van ZF die alleen schakelpeddels aan het stuur krijgt. Neen, de magie zit hem in de ophanging: de rijhoogte is met 25 mm verhoogd dankzij een nieuwe ophanging die specifiek voor de Defender is ontwikkeld door Bowler. Structurele aanpassingen vinden we in de vorm van nieuwe subframes voor en achter, alsook een bodembescherming. Het interieur is zo goed als volledig gestript om plaats te maken voor een op maat gemaakte, FIA-gekeurde rolkooi en twee kuipstoelen.

Het doel van de Bowler Defender Challenge is een laagdrempelige rallycompetitie in te voeren, voor mensen van alle ervaringsniveau’s. Zo worden deelnemers zonder enige ervaring begeleid en klaargestoomd voor hun licentie, nog voor het kampioenschap van start gaat. Van de 12 beschikbare plekken zijn er al 7 ingenomen, nota bene door deelnemers van de vorige editie. Wie nog wilt meedoen, zal dus snel een cheque uit zijn broekzak moeten toveren.

Enkel in het VK

De competitie vindt plaats in het Verenigd Koninkrijk, in zeven etappes van verschillende moeilijkheidsgraden. De instapprijs bedraagt €116.500 maar is inclusief wagen, deelnamekost en ondersteuning tijdens de etappes. Wie zijn eigen Defender 90 wil laten aanpassen in de stijl van de nieuwe Bowler, kan dit najaar kiezen uit een catalogus aan accessoires op basis van de competitiewagen.

MEER LEZEN:

Bowler krijgt groen licht van Land Rover om de Classic Defender te hot-rodden

Video: SupercarDriver legt de Bowler EXRS over de knie

Land Rover Classic eert de Camel Trophy met gelimiteerde Works Defender V8