Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De meest iconische Lamborghini, de Countach, viert zijn 50ste verjaardag. Het Italiaanse sportwagenmerk wilt dat vieren en introduceert daarom een nieuwe Countach. Een design met genoeg knipogen naar het origineel, zonder – naar eigen zeggen – af te wijken van de waarden van het door Marcello Gandini gepende origineel. Al moet je er iets voor over hebben.

Het was lange tijd dé supercar, die menig slaapkamermuur beklede. Dat het uiteindelijk geen zo’n praktische wagen was – zelfs voor supercar standaarden – kon iedereen worst wezen. Het Gandini-design met scherpe, hoekige lijnen sprak tot iedereens verbeelding. De impact van de Countach, cementeerde Lamborghini’s aanwezigheid in de autowereld.

Lambo_Countach800_10

Lambo_Countach800_11Lambo_Countach800_07

Als eerbetoon komt er nu een zeer gelimiteerde herwerking, met een productie van slechts 112 wagens. Net zoals de Sian geen grote oplage én met een fors hogere prijs dan het gemiddelde productiemodel in de catalogus.

Geen echte hybride

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de Countach LPI 800 op dezelfde basis gebouwd is als de Sian. Al mag dat zeker geen nadeel zijn. Achterin ligt een 6,5 liter V12 gekoppeld aan een kleine elektromotor. Maar noem het zeker geen hybride. Het maximum vermogen uit de V12 is 769 pk, uit de elektromotor komt daar nog eens 34 pk bij voor een totaal van 803 pk. 0 naar 100 neemt slechts 2,8 seconden in beslag, even snel als de Sian. Flink sneller dus dan de Countach LP500 S die de 0 naar 100 in 5,5 seconden deed. Al was dat minstens zo indrukwekkend in 1978.

Lambo_Countach800_01Lambo_Countach800_09

Lambo_Countach800_06

Lambo_Countach800_03Lambo_Countach800_02

Het vermogen gaat nog steeds naar alle vier de wielen via een gerobotiseerde 7-traps transmissie. Het monocoque chassis is ook hetzelfde als de Aventador/Sian en volledig uit koolstofvezel vervaardigd. In tegenstelling tot de originele Countach is er veel meer elektronica aanwezig. Net zoals bij andere moderne Lamborghini‘s zorgen een rist aan sensoren voor een dynamische rijervaring die continu wordt bijgesteld naar de omstandigheden.

Lambo_Countach800_05

Herinterpretatie

Uiteraard is dé publiekstrekker het design. Jammer genoeg kon Lamborghini niet de originele Countach 1:1 nabouwen. Dus eindigt het ergens in het midden met een ‘best-of’ op het vlak van designelementen. Grote aandachtstrekkers zijn natuurlijk de grote luchthappers aan weerszijden en het achterste die netjes dezelfde lijnen gebruikt als het origineel. Al wordt die aangevuld met moderne LED-achterlichten, iets wat het Bertone design naar de 21ste eeuw katapulteert.

Al hebben we ook slecht nieuws. Hoewel er nog geen prijs gekend is voor de Countach LPI 800-4, zijn alle 112 wagens al uitverkocht. Voor wie bij de gelukkigen zit, leveringen starten vanaf 2022.

MEER LEZEN

Fotospecial: Mitica Mostra V12 Expo @ Lamborghini Brussels

Video: Achter de schermen bij Lamborghini in 1992

Lamborghini lanceert Huracan EVO RWD