Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Rolls-Royce introduceert een nieuwe Black Badge-variant op de tweede generatie Ghost. Die krijgt niet alleen een exclusieve aankleding, maar ook een krachtigere 6,75-liter V12.

Een Rolls-Royce Black Badge is niet zomaar een Rolls. Sinds de introductie van het programma in 2016 hebben de eerste generatie Ghost, de Wraith, de Cullinan en de Dawn al een gelijkaardige behandeling gekregen – telkens met subtiele vermogensupgrades. Met de introductie van de nieuwe Ghost in 2020 was het dan ook tijd voor een volgend hoofdstuk in de succesvolle Black Badge-catalogus, die ondertussen 27% van de verkopen voor zijn rekening neemt. Met de populaire Ghost erbij zal dat aandeel alleen maar gaan stijgen, en nog meer wanneer de elektrische Spectre in 2024 zijn opwachting maakt.

Luxe én performance

Onder de motorkap zit een gekietelde versie van de 6,75 liter twin-turbo V12, goed voor een piekvermogen van 600 pk. Dat is 29 pk meer dan de reguliere Ghost en zelfs 50 Nm extra om op de ronde getallen van 600 pk en 900 Nm uit te komen. Dat vermogen wordt via een achttrapsautomaat van ZF naar de voor- en achterwielen geleid. In de ‘Low’-modus is het volledige koppel al beschikbaar vanaf 1600 toeren per minuut. Precieze prestaties worden nog niet vrijgegeven, maar bij de vorige Black Badge Ghost werd de sprint van 0-100 kmh in 4,7 seconden afgelegd. Niet slecht voor een wagen die bijna 2,5 ton weegt.

Het chassis blijft hetzelfde aluminium spaceframe als bij andere Rolls-Royce’s, met vierwielaandrijving én -besturing voor de Ghost. Bij de Black Series rust het geheel op 22″ koolstofvezel velgen, geholpen door luchtvering met grotere kamers om bodyroll tegen te gaan bij het agressief insturen aan hoge snelheid. Want ja, dat is met een Black Badge wel degelijk geoorloofd.

Post-Opulence

De look van de Black Badge Ghost valt onder de nieuwe designtaal van Rolls-Royce die Post-Opulence heet. Vrij vertaald is dat alles wat na klassieke rijkdom komt ofte een stijl waarin minimalisme primeert. Ideaal voor een meestal in het zwart wordt afgeleverd, ook al kunnen de klanten ook kiezen uit andere kleuren en zelfs 44.000 tinten die in zwart verwerkt kunnen worden.

Het interieur is doorgaans wel kleurrijker, samen met hoogwaardig afwerkt fineerhout. Niet enkel de dakhemel is bezet met LED’s om een sterrenhemel na te bootsen, maar voortaan is ook de fascia voor de passagierszetel gelijkaardig afgewerkt. Wie geïnteresseerd is in de Black Badge Ghost kan deze vanaf nu op maat laten maken bij Rolls-Royce. Een prijs is niet gekend, maar dat zal voor de kopers slechts een formaliteit zijn.

MEER LEZEN:

Rijtest: Rolls-Royce Ghost (2020)

Bovet ontwerpt twee unieke Horloges voor de Rolls-Royce Boat Tail van Beyoncé en Jay-Z

Docu op Zondag: Met een Rolls-Royce Shadow naar de Noordpool