Een brand, we mogen er niet aan denken. Niet in onze woning en ook niet in onze geliefde DRIVR. Maar hoe pak je het best aan zonder extra schade te berokkenen? Fireater is misschien de oplossing.
Het was de fijne IG-account van petrolhead onblackvince (met de eclectische collectie aan wagens bestaande uit: Diablo, Pantera, Spyder RS Weissach, 911 3.2 Strosek, 912/6 (!) SWB, Century V12 (!) en FJ Cruiser) die Fireater voor het eerst op mijn radar bracht (alhoewel het product kennelijk al jaren bestaat). Begin deze maand begon de motor van zijn Diablo te sputteren waarna er even later vlammen zichtbaar werden. Door het gebruik van Fireater kon hij de brand snel onder controle krijgen. Reden genoeg om mijn interesse op te wekken, zeker daar deze blusser geen schadelijke gevolgen met zich meebrengt. Wat met poederblussers helaas wel het geval is, met name kennelijk voor de elektronica van een wagen. Bovendien is het ook een kleine, lichte blusser (270 gram), een niet onbelangrijk argument in onze vaak kleine, lichte sportwagens.
Fireater gebruikt kalium als blusmiddel, dit houdt in dat het poeder in de omgeving van de brand verdampt en wordt gevolgd door een condensatie van de blussende substantie. Fireater slaagt er volgens de producent in de kettingreactie van vuur te onderbreken. Deze methode heeft daardoor kennelijk als voordeel alle typen branden te kunnen blussen doormiddel van een verzadigingsproces. De wijze waarop Fireater een brand blust is berust volgens de producent op een tweeledige reactie: een fysische- en chemische reactie.
- “De fysische reactie betreft de eigenschap van Kalium dat deze stof zeer snel oxideert. Kalium consumeert grote hoeveelheden zuurstof wanneer het met lucht in aanraking komt en vormt zo het veilige Kaliumoxide (K2O). Door het wegnemen van het zuurstof rondom een vuurhaard dooft het vuur. De optimale korrelgrootteverdeling van het Kalium in Fireater zorgt voor een zeer sterk oxidatie proces en daarmee voor een grote bluscapaciteit.”
- “De chemische reactie heeft invloed op de kettingreactie van vuur. In een vlam vinden snelle reacties plaats tussen atomen en instabiele moleculen. Deze reacties duren voort totdat stabiele eindproducten zijn bereikt, oftewel totdat de haard is uitgebrand. Kaliumdeeltjes hebben een tweede eigenschap, namelijk dat ze een reactie aangaan met deze instabiele moleculen. Hierbij ontstaat het zeer stabiele kalium hydroxide (KOH). Kalium onderbreekt op deze wijze dus de kettingreactie van vuur.”
Fireater bestaat er als 5B, 8B en 13B, met respectievelijk 25, 50 en 100 seconden blusduurte in plaats van de amper 9 seconden blusduurte van een reguliere brandblusser van maar liefst 5 liter. Reden genoeg voor mezelf om er alvast eentje aan te schaffen en (naast het in België verplichte blusapparaat van amper 1kg) in mijn DRIVR (waarmee ik dan op stap ben) te leggen. Hopelijk moet ik het nooit gebruiken, maar in het ergste geval ben ik nu toch al gewapend met twee manieren (en één kennelijk efficiëntere) om een brand te bestrijden.
Bron: Fireater