Met spijt in het hart verlaten we Oostenrijk. Qua netheid en stiptheid doet het immers denken aan Duitsland, maar de levensvreugde die mensen er met zich meedragen is iets wat je niet zo snel vindt bij de grotere buur.
De Alpen verlaten we echter nog niet meteen, want ze steken opnieuw de grens met Duitsland over voor een lichtjes luguber ‘hoogtepunt’ van de reis. Kehlsteinhaus. Zo heet het Arendsnest officieel. Een cadeautje van de NSDAP dat in 1939 aan Adolf Hitler, ter ere van zijn 50e verjaardag, werd geschonken. Een plek met een duister en grimmig verleden dus, maar niettemin van uitzonderlijke schoonheid.
Arendsnest
De omgeving van het arendsnest, de beruchte vakantieverblijven op de Obersalzberg, hebben de oorlog en de daaropvolgende jaren niet overleefd, maar dit ‘theehuis’ gelukkig wel. 4.000 manschappen hebben destijds dag en nacht gezwoegd om bovenop de Kehlstein, op 1.834 meter, hoogte dit gebouw te plaatsen.
Vanop de begane grond lijkt het een piepklein huisje maar schijn bedriegt. Met een bus word je langs een 7 kilometer lange en smalle weg vol haarspeldbochten naar boven gebracht. Daar dien je nog door een 100 meter lange tunnel te stappen alvorens de lift te kunnen betreden die je naar het restaurant op de top brengt.
Het zicht bovenaan is adembenemend, zeker op zo’n fraaie zomerse dag. De groene valleien, de Königssee, de naburige Alpentoppen, het hele schilderachtige plaatje klopt. Het mooiste van al is dat je er vrij kunt rondwandelen en zelfs nog aan verdere trek- en klimtochten van enkele uren kunt starten. Dat alles zonder betutteling of omheiningen, simpelweg genieten van de natuurpracht die de Alpen te bieden hebben. Misschien daarom dat Hitler er zelf amper kwam, hij had immers hoogtevrees…
Geschiedenis van BMW
Next stop München. De eerste indruk is weinig positief. Komende van de onmetelijke ruimte die de Alpen te bieden hebben voelt München, en al zeker het gigantische zakenhotel dat meer weg had van een legbatterij, claustrofobisch aan. Gelukkig verdwijnt dat gevoel als sneeuw voor de zon wanneer we de stad ontdekken. Een verzorgde binnenstad, een gigantisch park met surfers, vele fietsende jonge mensen en weinig auto’s. Is dit wel Duitsland?
Als kers op de taart is er natuurlijk Bayerische Motoren Werke AG. Enerzijds heb je er als bezoeker BMW Welt. Maar dat wordt geteisterd door de massa, grote groepen Chinezen en hyperactieve kinderen. Anderzijds heb je gelukkig ook het voornamelijk ondergrondse BMW-museum waar je flink wat uurtjes zoet bent om de hoogtepunten van de geschiedenis van BMW te (her)ontdekken. In een net decor kan je stilstaan bij pareltjes als de 328, 507, M1, E30 DTM of K1, een legende op twee wielen.
Huiswaarts
Na een anderhalve week die voorbij is gevlogen, was het inmiddels tijd om huiswaarts te keren. Echter geheel voldaan na een reis die zowat alles te bieden had, (auto)musea, wandeltochten in de bergen, een citytrip en fraaie rijderswegen. Op naar de volgende roadtrip!