Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
faFCaC4zIM4

>> Van vrijdag 24 juli tot en met zondag 2 augustus is onze redactie op retraite. Daarom publiceren we tien dagen lang, elke dag om 10u00 stipt, een Best Of-artikel uit de archieven van 10 jaar DRIVR. <<

Rolls Royce bouwt al meer dan 100 jaar ‘The Best Car in the World’. Maar hoe komt het merk van Henry en Charles eigenlijk aan die flatterende tagline? Dat zijn we (vorig jaar in september) per babyblauwe Dawn gaan uitzoeken in het land dat het luxemerk aan zijn eeuwige sterrenstatus hielp, namelijk Oostenrijk.

19 Alpenpassen en 2730 kilometer over acht dagen bedwingen, het zou met een moderne Rolls Royce een eitje zijn. Maar dat het meer dan 100 jaar geleden ook al met de juiste voorbereiding kon, is tot op vandaag een prestatie van formaat. Het besluit van de reportage in The Autocar loog er dan ook niet om: “Van de 46 ingeschreven auto’s geraakten er maar 31 terug in Wenen, waar de resultaten na een ellenlange inspectie bekend werden gemaakt: de Rolls-Royce van Friese en Platford was een van slechts vier equipes die geen strafpunten opliepen. Rolls-Royce werd tevens gekroond tot de ster van de rally, vermits iedereen onder de indruk was van de kracht en de souplesse waarmee de auto’s de uitdaging aangingen. Bovendien waren het geen competiemodellen, maar volledig uitgeruste luxewagens die niet de minste moeite hadden met het aartsmoeilijke traject”.

Na de editie van 1913 heeft Rolls-Royce nooit meer officieel deelgenomen aan de Alpenfahrt. Hoefde ook niet, gezien de soevereine prestatie in heel Europa over de lippen ging en de verkoop in een vingerknip op het niveau van die in Engeland bracht. Directeur Johnson had zijn doel dus met een goed gemikte marketingactie bereikt, en terloops de reputatie van Rolls-Royce voor eeuwig gecementeerd. Sinds die heuglijke dag in de zomer van 1913 mag het merk van Charles Stewart Rolls en Sir Frederick Henry Royce zich de maker van The Best Car in the World noemen. Een titel die ze logischerwijs nooit meer hebben afgestaan, maar tevens altijd zijn blijven cultiveren. De gracieuze Dawn is daar niet alleen een uitmuntend voorbeeld van, maar tevens het meest sexy exponent dat het anders zo gedistingeerde merk sindsdien op de markt heeft gezet. Oh, behave!

Parallel met deze video verschenen er twee reportages over de Dawn op het Alpine Trail en het Rolls-Royce museum in AutoWereld Magazine 386, dat nog tot en met 22 maart in de rekken ligt en ook digitaal te verkrijgen is via deze link.

[Foto: Jeroen Peeters]