Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Komend weekend staat de GP van Zandvoort op de agenda. Reden genoeg voor half Nederland om weer aan het vieren te slaan, in het verleden waren er echter ook gitzwarte edities.

Alhoewel sommige onder ons misschien naar Zolder zullen afzakken voor de 24u aldaar (om bijvoorbeeld ex-DRIVR redacteur Gregory Eyckmans aan te moedigen), zijn meeste ogen komend weekend gericht op het circuit van Zandvoort. Sinds 2021 is de F1 teruggekeerd naar dat mooie circuit in de duinen en wist Max al 3 op 3 te behalen. Waarmee hij nog slechts één overwinning verwijderd is om op dezelfde hoogte te komen als Jim Clark, die dus liefst 4 keer de overwinning wist weg te kapen. Trouwens, zoals het mooie omlopen betaamt, ging er haast altijd een grote naam met de trofee naar huis, of wat dacht u van het rijtje Ascari, Fangio, Moss, Trips, Hill, Clark, Ickx, Brabham, Stewart, Rindt, Lauda, Hunt, Andretti, Piquet, Prost, Arnoux, Pironi en dus Verstappen als belangrijkste winnaars.

Het was uiteraard niet alleen maar dolle pret daar aan zee, zo staat met name de editie van 1973 met gitzwarte letters in de geschiedenisboeken. Roger Williamson, een Brit die slechts voor de 2de keer deelnam aan een GP, vond dat jaar op Zandvoort de dood. Na lekke band ging zijn wagen overkop. Williamson kon niet zelf uit zijn brandende auto komen. Collega David Purley stopte een ronde later om Williamson te helpen, maar in zijn eentje kon hij de auto niet tillen. Buiten de plek des onheils had men de ernst van de situatie niet meteen in de gaten; Purley, die rond de auto liep, werd aangezien voor de coureur die bij het wrak hoorde. De brandweerauto kwam uiteindelijk veel te laat aan, omdat deze aan een laag tempo een groot deel van het circuit moest overbruggen; de race was niet stilgelegd en de brandweer wilde niet tegen de rijrichting in rijden. Williamson was omgekomen, verstikt door het vuur, niet door het ongeluk zelf.

Het ongeluk was aanleiding om de veiligheidsmaatregelen in de Formule 1 en rond circuits verder aan te scherpen. Fotograaf Cor Mooij won in 1974 de World Press Photo van het jaar in de categorie fotoseries voor zijn serie van het ongeval. Bij het circuit van Donington Park werd in 2003 een standbeeld van Roger Williamson onthuld.