Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Met het nieuwe F1-seizoen voor de deur bestaat er geen betere timing om de DRIVR-horlogerubriek op te winden. De koningsklasse van de motorsport staat immers bol van de luxemerken, met zowat in elke renstal een klinkende naam die de perfecte timing belooft. En toch is het ultieme F1-horloge voor zowat iedereen een nobele onbekende.

Vraag tien fans wat het perfecte F1-horloge is en je krijgt wellicht tien verschillende antwoorden. Voor de een blijft dat een oude Heuer, voor de ander een moderne IWC. Rolex is doorgaans ook van de partij omdat het The Official Timekeeper is, terwijl de dwarsliggers geheid Casio zullen nomineren. Stuk voor stuk valabele antwoorden, maar niet op de vraag van vandaag. Het ultieme F1-horloge moet immers meer kunnen dan gewoon correct de tijd aangeven, want dat lukt met een (Moon)Swatch ook.

Timezoner Technology

Wie Formule 1 zegt, denkt meteen aan internationale bestemmingen. Dit weekend bikkelen de piloten in Bahrein, volgende week in Saudi-Arabië. Daarna gaat het via Australië en Japan naar China, om uiteindelijk via de Verenigde Staten in Europa te belanden. Draai met dat circus mee en je luchtmijlen lopen niet alleen op, je klok gaat er na verloop van tijd ook scheef van draaien. Een GMT-functie om een tweede tijdzone te traceren, is hoe dan ook een must – maar dan blijft het nog steeds een uitdaging om overal de correcte tijd in te stellen.

Precies dat probleem deed Michael Vogt in 2004 zijn eigen horlogemerk Vogard oprichten. Samen met mastermind Thomas Prescher ontwikkelde hij de Timezoner Technology, die een mechanisch horloge even veelzijdig maakt als de wereldklok van een G-Shock of een smartphone. Het enige wat je moet doen om de juiste tijd(zone) in te stellen, is het mechanisme ontgrendelen via een mini-ontkoppeling aan de zijkant en de gewenste locatie instellen met de roterende ring. Het automatische uurwerk doet de rest.

Mechanische smartwatch

Die innovatie bracht Vogt op het idee om een horloge te ontwikkelen voor F1-wereldreizigers: de Chronozoner Limited Racing Edition. Beperkt tot 99 exemplaren en gemaakt uit toepasselijke materialen zoals titanium en carbon draagt deze kanjer de bekendste wereldcircuits op zijn lunette. Natuurlijk hoort daar ook een chrono-functie bij, alsook GP-markeringen die aangeven of de bewuste wedstrijd tijdens het zomeruur wordt gereden. Vogt en Prescher ontwikkelden tussen 2004 en 2014 ook versies voor piloten, beursguru’s en zelfs golfers (om een handicap tot 18 te tracken).

Het enige nadeel van zo’n Racing Edition is dat de F1 de neiging heeft om het geld te volgen en zijn kalender af en toe om te gooien. Precies wat het merk Vogard ook deed door de technologie in 2014 aan IWC te verkopen, dat er ondertussen verschillende Timezoner-horloges mee heeft uitgerust. Wil je dus 15 jaar na datum een mechanisch horloge kopen met dezelfde trukendoos, dan zal het bij de Mercedes F1-partner moeten zijn. Lezers die op de openingsvraag van dit artikel binnensmonds ‘IWC’ hadden geantwoord, zaten dus niet ver van de waarheid…

VOGARD Chronozoner Racing Edition, automatische chronograaf, Valjoux 7750, 42/46 uur gangreserve, 48 mm breed, 18 mm hoog, saffierglas, waterdicht tot 100 meter, 99 exemplaren, (uitverkocht)