Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Met een paar gerichte updates verlengt Jaguar de lease van de F-Type die ondertussen zeven jaar loopt. Een doekje voor het bloeden of genoeg voor een heuse renaissance?

Toen het nieuws eind 2019 brak dat de Jaguar de F-Type een update zou ondergaan, waren de meningen verdeeld. De één vond dat de oude koplampen nog lang niet aan vervanging toe waren, de ander lamenteerde de teloorgang van de sonore V6 met supercharger. En toch staan we vier weken later al op de roemrucht N222, die Porto verbindt met Vila Nova de Foz Côa in het binnenland van Portugal om de ‘nieuwe’ F-Type aan de tand te voelen. Klaar voor een revelatie?

SVR-invloeden

Dat Jaguar de N222 heeft uitgekozen voor de lancering van zijn vernieuwde sportwagen, geeft blijk van veel vertrouwen. Volgens menig DRIVR (en natuurlijk ook RIDR) hoort de B-weg door de Douro-vallei bij de beste stuurmanswegen ter wereld, wat we na 700 uitdagende kilometers alleen maar kunnen beamen. Dat we in de bergen op twee dagen tijd hoop en al 20 auto’s zijn gepasseerd, draagt alleen maar bij aan het stuurplezier.

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_082020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_01

Net als de keuze van onze protagonist voor deze test: de F-Type V8 575 R Dynamic die op een nieuwe tronie en nog wat andere details vooral schatplichtig is aan het uitgaande SVR-model (rijtest), waarmee hij veel van zijn techniek deelt.

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_13

Anders dan de oude V8 R, die zijn 550 paarden louter via de achterwielen opdampte, erft de nieuwe V8 R Dynamic de vierwielaandrijving van het SVO-model en daarbij mee diens 575 paarden. Het koppelgetal bedraagt een al even identieke 700 Nm tussen de 3.500 en de 5.000 omwentelingen, wat het idee van een update nog verder onderstreept.

“De ingenieurs hebben de geometrie van de achterophanging gewijzigd om minder zoekerig te reageren onder vollast, en zijn daar op beide V8-versies prima in geslaagd.”

En eigenlijk is dat niet meer dan logisch: Jaguar heeft de F-Type niet ontworpen om slechts één generatie mee te gaan, maar als een aureoolmodel dat – net als de E-Type – op tijd en stond vernieuwd wordt om er weer een paar jaar tegenaan te kunnen. Helemaal volgens de klassieke principes dus, die ze in Porsche-land maar al te goed kennen.

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_18

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_122020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_202020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_11

V8 in twee smaken

Toch is er meer veranderd dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Naast de J-vormige koplampen, die bij de conceptie van het originele ontwerp nog niet realiseerbaar waren, vallen er ook technische updates te noteren – met name op de V8-modellen. De ingenieurs hebben de geometrie van de achterophanging gewijzigd om minder zoekerig te reageren onder vollast, en zijn daar op beide versies prima in geslaagd.

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_19

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_022020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_05

De 575’er doet het immers verplicht met vierwielaandrijving, maar de gedowntunede 450’er kan je ook met achterwielaandrijving hebben. Een heerlijke combinatie waar we graag in de zomer wat dieper op ingaan (maar in onderstaande video al even van proeven).

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_17

Uit onze test van de F-Type SVR bleek al dat die – anders dan zijn naam deed vermoeden – vooral scoorde als snelle GT, wat de ingenieurs gemotiveerd heeft die piste verder te cultiveren. Dankzij verfijnde adaptieve dempers speelt de R Dynamic zijn dubbelrol als flukse cruiser en bikkelharde bruiser nu nog beter, zonder ooit oncomfortabel of onberekenbaar te worden.

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_10

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_152020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_21

Beter nog: je kan de nieuwe versie echt met de polsen dirigeren, om een auto onder je te voelen die netjes rond zijn middelpunt pivoteert en gretig instuurt – zonder de kleine vertraging die we bij de SVR noteerden. En of de F-Type 575 zijn nochtans corpulente leeggewicht van 1.818 kilo kundig weet te maskeren, zelfs zonder carbon-keramische remmen.

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_22

Meer dan een facelift

Combineer dat met één van de betere EPAS-stuurafstellingen die we de afgelopen tijd gemonsterd hebben, een achttrapsautomaat met Speedshift die soms denkt dat hij twee koppelingen heeft en een algehele souplesse die je normaal niet met dit soort auto’s associeert om te beseffen dat Jaguar geen half werk heeft geleverd. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de ontwikkeling van andere auto’s met dezelfde basisingrediënten duidelijk heeft bijgedragen aan de kunde van de nieuwe F-Type. Eén van die wagens was overigens de sublieme XE Project 8, waar Jaguar zijn knapste koppen op heeft gezet.

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_04

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_162020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_032020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_14

Laat ons tot slot ook niet uit het oog verliezen dat Jaguar met de V8 Supercharged een redelijk uniek aanbod heeft in deze prijsklasse. Andere tweezitters – coupé of cabrio – met evenveel cilinders kosten beduidend meer, maar presteren daarom niet beduidend beter. De fiscale afstraffing moet je er natuurlijk bijnemen, tenzij je voor de 300 pk sterke vierpitter gaat die ook snedig uit de hoek komt en voldoende snel is om je haren te reorganiseren.

2020_jaguar_ftype_v8_awd_coupe_yellow_test_09

Toegegeven, de knetterende V6 met aanjager was nagenoeg de perfecte motorisering voor de F-Type. Maar met twee nieuwe V8’s die hun vermogen efficiënter dan ooit aan de grond krijgen en looks die in het echt nog beter werken dan op de foto’s, kan je daar moeilijk over treuren.

JAGUAR F-Type V8 575 R Dynamic (2020)
MOTOR: V8, supercharger, CILINDERINHOUD: 5.000 cc, MAX. VERMOGEN: 575 pk (bij 6.500 tpm), MAX. KOPPEL: 700 Nm (tussen 3500-5000 tpm), AFMETINGEN: L/B/H: 4,47/2,04/1,31 m, GEWICHT: 1.818 kg, VERSNELLINGEN: 8, automaat, AANDRIJVING: vierwielaandrijving, OPGEGEVEN VERBRUIK: 11 l/100 km volgens NEDC (252 g CO2/km), BANDEN: 265/35 R20 – 305/30 R20 – Pirelli P Zero, TOPSNELHEID: 300 km/u, 0-100 KM/H: 3,7 s, VANAFPRIJS: 127.530 euro, SCORE: 4,5/5

MEER LEZEN

Eerste Test: Jaguar F-Pace SVR AWD (2019)

Eerste Test: Jaguar XE P250 S R-Dynamic (2019)

Rijtest: Jaguar F-Type SVR Coupé