Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
kdnHqYaswUQ

Maserati is een eenhoorn in de wereld van automotive design. Weinig andere merken slagen er in zulke elegante en romantisch ogende pennentrekken tot de showroom te brengen. De Quattroporte kan bij de meest verfijnde vierdeurs ontwerpen op de markt gerekend worden, al is er door de jaren heen een duidelijk probleem met consistentie ontstaan.

Het probleem ligt hem in het feit dat Maserati doorheen zijn leven regelmatig van eigenaar wisselde, waardoor de identiteit van het merk nooit stabiliteit kende. Voor zowat elke generatie van de line-up, werd een ander designbureau ingeschakeld. Het wisselen van aandeelhouders en designers zorgde voor een mengelmoes aan stijlen, die de éne keer geslaagder waren dan de andere.

Elite cliënteel

De eerste generatie Quattroporte (1963-1969) werd ontworpen door Pietro Frua, en had als insteek een krachtige doch elegante luxe-sportsedan te willen zijn voor een elite-cliënteel. Citroën nam Maserati over in 1968, en liet Marcello Gandini een bescheiden Quattroporte II (1974-1978) tekenen op basis van de Citroen SM. Citroën voer met Maserati op een financiële rampkoers, en de Quattroporte II raakte nooit van de grond. De Italiaanse overheid redde Maserati van een nakende ondergang halfweg de jaren ’70, en plaatste Alejandro De Tomaso in de bestuurderszetel.

De Tomaso was alles behalve Citroën gezind, en liet Giorgetto Giugiaro voor versie III (1979-1990) een twee ton zware kolos van een luxe-sedan pennen. Mid jaren ’90 kwam Maserati in handen van de Fiat-group, en werd de Quattroporte IV (1994 – 2001) een veel sportiever imago aangemeten. Geen gigant met koelkasten en schrijftafels meer, maar wel een compact en prestatie gericht wedge-design op basis van de Maserati Biturbo. Marcello Gandini zette een meesterwerk neer, maar deze keer was de visie voor de Quattroporte verder zoek dan ooit.

Luca Di Montezemolo

Het werd tijd dat er orde op zaken gesteld werd. Met de komst van Ferrari eind jaren ’90, kwam Luca Di Montezemolo aan het bewind van Maserati. Di Montezemolo had Ferrari eerder al succesvol een nieuwe richting gegeven, en voor Maserati wilde hij terugkeren naar de basis. Zijn eerste wapenfeit, de 3200 GT was een voorbode van zijn visie van luxueuze, elegante en sportieve GT’s voor het merk. Di Montezemolo wilde in eerste instantie Giugiaro aanstellen als designer, maar het was Pininfarina die met een indrukwekkend concept voor de Quattroporte V (2003 – 2012) het contract binnen haalde.