Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
J16KLQ9rvzY

De 90’s staan niet bepaald bekend om subtiliteit of tijdsloosheid. De kledingstijl was veelal schreeuwerig, Eurodance weinig inhoudelijk, en supercars niet altijd even elegant. Weinig designs hebben de tand des tijds goed doorstaan, maar de Jaguar XJ220 is één van de uitzonderingen op de regel.

De XJ220 was niet bepaalde het grote succes voor Jaguar, slechts 275 exemplaren vonden hun weg naar een eigenaar. De belangrijkste reden hiervoor was dat de gemaakte beloftes niet allemaal konden waar gemaakt worden. Het concept dat in 1988 werd voorgesteld had een 6.2 liter V12 en vierwielaandrijving, maar door problemen met emissienormen kreeg het productiemodel “slechts” een V6 turbo, en achterwielaandrijving.

Snelste productiewagen van zijn tijd

Prestatie-wijs waren er echter geen problemen, want de V6 turbo die afgeleid werd uit de Group-C racerij, leverde meer vermogen (542 pk) dan het vooropgestelde doel van 500 pk. Dat was genoeg om een topsnelheid van 212.3 mph (341.7 km/u) te bereiken, wat de XJ220 de snelste productiewagen van zijn tijd maakte. Aan al die cijfers hing ook een prijskaartje met een nog veel indrukwekkender cijfer vast, de XJ220 wisselde destijds voor een stevige 470.000 pond van eigenaar.

35 jaar na datum, is de XJ220 nog steeds een supercar die een blijvende indruk nalaat. Buiten het feit dat de wagen een elegant en subtiel design meekreeg, spelen ook de dimensies hier een belangrijke rol in. In een wereld waarin alles altijd maar groter en ruimer aan het worden is, vallen oudere wagens dikwijls op door kleiner voorkomen. Met een lengte van 4 meter 93 centimeter was de XJ220 destijds een gigant, maar past hij vandaag de dag alleen maar beter in het plaatje.