Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
hcTULjKqB5w

Als we over legendes in de autosport spreken, dan denken we graag aan piloten of teambazen die hun stempel hebben gedrukt op de sport. Zeker als we het zoekveld beperkten tot de Formule één, worden beelden van iconische figuren, wagens en circuits probleemloos uit ons geheugen opgediept. De personen achter het maken van die beelden, zijn voor het grote publiek dikwijls nobele onbekenden.

Een Rainier Schlegelmilch, Bernard Cahier of Mark Sutton zullen bij de meesten wel een belletje doen rinkelen, maar voor de rest is het zeer moeilijk gebleken om zich op een unieke manier te onderscheiden. En het is net datgene waarmee Engelsman Darren Heath zich sinds de 90’er jaren in de kijker weet te werken. Zijn kunstzinnige blik op de sport is zodanig anders, dat hij al snel naam en faam wist te maken in de wereld der sportfotografie.

Darren Heath speelt graag met harde contrasten, felle kleuren, opvallende composities en veel beweging in zijn beelden. Zijn foto’s worden soms bekritiseerd omdat ze niet altijd even haarscherp zijn, maar Darren ziet daar zelf geen probleem in. “There’s nothing worse than a sharp picture of a blurry concept” zei de legendarische landschapsfotograaf Ansel Adams ooit. Een goede foto trekt je aandacht al van ver weg, en wekt je interesse om dichter bij te gaan kijken.

One has to educate his clients, what a good picture is.

Darren’s stijl is inmiddels zodanig ingeburgerd geraakt, dat hij specifiek gevraagd wordt omwille van zijn kunstzinnige beeldwerk. Hij moet geen water bij de wijn doen om cliënteel aan te trekken, iets wat hij aan het begin van carrière wel nog dikwijls moest doen. “One has to educate his clients, what a good picture is.” Zijn unieke blik op de feiten heeft een jonge generatie fotografen (waaronder mezelf) geïnspireerd om op een kunstzinnige manier door de zoeker te leren kijken.

Na meer dan 35 jaar carrière doet Darren Heath het tegenwoordig iets rustiger aan. Hij heeft -naar eigen zeggen- weinig boodschap aan het nieuwe format van de drukke sprint races. Buiten het fotograferen van een select aantal Grand Prix’, besteedt hij nu meer tijd met zijn gezin, en neemt hij graag een moment om te spreken voor een groot publiek. En laat dat nu een ander sterk punt van de Engelsman zijn: met zijn bijzonder aangename en boeiende vertelstem, weet hij ieders aandacht te strikken.