De beloftevolle Amerikaanse startup Rivian heeft lange tijd aan zijn eerste productiemodel R1T gewerkt maar is intussen klaar voor productie.
Toegeven, ook wij hadden nog niet van Rivian gehoord of waren ze op zijn minst terug vergeten. Het Amerikaanse bedrijfje bestaat immers al sinds 2009. Beter dan de wereld te verbazen met opvallende statements heeft het al die tijd gewerkt aan zijn eerste productiemodel dat nu klaar is voor productie. De R1T valt niet alleen op door zijn ontwerp maar vooral ook door zijn concept. Het is immers geen elektrische sedan of supercar maar een pick-up.
Een van de namen achter het project is Mark Vinnels die in 2017 de overstap maakte van McLaren en mee verantwoordelijk is voor het productiemodel. Dat productiemodel, dat R1T heet, staat op een specifiek en modulair chassis dat gebruik maakt van een skateboardstructuur voor de batterijen. Voor de aandrijving zorgen dan weer vier individuele motoren die in ieder wiel verwerkt zijn.
Samen leveren ze een gecombineerd vermogen van maar liefst 770 pk en 1.120 Nm koppel. Daarmee sprint de pick-un in iets meer dan 3,0 s naar de 100 km/h en in 7,0 s naar de 160 km/h/.
Veel relevanter zijn dan weer de aanzienlijke overschrijdingshoeken (34° voor de oprijhoek, 26° voor de overschrijdingshoek en 36° voor de afrijhoek) en het draag- en trekvermogen van respectievelijk 800 kg en 5 ton. Ook de doorwaaddiepte mag er wezen met een maximum van maar liefst 1 meter. De specifieke architectuur laat bovendien ook heel wat extra laadmogelijkheden toe zoals in de neus of tussen de inzittenden en de laadbak.
Rivian voorziet voorlopig drie verschillende batterijconfiguraties. De instapversie is goed voor 370 km rijbereik, terwijl ook grotere batterijpakketten beschikbaar zijn die respectievelijk 480 km en 640 km rijbereik beloven.
Maar het meest opvallende is dat Rivian helemaal klaar is om de elektrische pick-up eind volgend jaar te commercialiseren. De productie zal gebeuren in een voormalige Mitsubishi-fabriek in Illinois. Na de commerciële start in de VS zal het kort nadien ook de overstap maken naar Europa en de rest van de wereld. Prijzen starten bij ongeveer 70.000 dollar.