Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Hoe goed de nieuwe Trophy R wel niet is, dat heeft collega Pieter Ameye eind vorig jaar al van naaldje tot draadje ontleed. Vandaag is het de beurt aan fotograaf Dennis Noten om zijn licht over de heetste aller Méganes te laten schijnen, aangevuld met een nogal bijzondere extra onderaan deze fotospecial…

Vooraleer we de foto’s voor zich laten spreken, even wat context. We waren immers zoveel meer met de nieuwe Trophy R van plan dan een test in winterse omstandigheden en een fotosessie erna. Hoeveel meer? Een heuse reünie met zijn twee voorgangers om precies te zijn: de R.26R en de Trophy-R van de vorige generatie. Maar dat liep niet meteen van een leien dakje.

renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r

De nieuwste generatie vinden was makkelijk. Die zat immers gewoon in het perspark van Renault BeLux, zij het voor een beperkte periode met dito uitleentijden. Grotere zorgen maakten we ons om de eerste generatie die onderetussen van 2009 dateert, maar ook die wisten we dankzij de connecties van fotograaf Dennis Noten vrij snel te klissen. Neen, de echte uitdaging bleek de Trophy-R met koppelteken uit 2014, die maar 250 keer van de band liep tegenover 450 exemplaren van het origineel en 500 stuks van de neofiet.

renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r

renault megane rs trophy r

renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r

Na lang zoeken vonden we uiteindelijk toch een Trophy-R in België, maar die stond (zonder stickers) in winterstalling te Bastogne, helemaal in het zuiden van België. Erger nog: de wagen in kwestie stond te koop bij een handelaar die niet echt zinnes was om ermee naar midden-België te rijden over gestrooide wegen, wat we hem natuurlijk niet kwalijk konden nemen. Met meer zoektijd zouden we wellicht nog een ander exemplaar gevonden hebben, maar zowel de winterse timing als de beperkte beschikbaarheid van de nieuwe gooiden roet in het eten.

renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r

renault megane rs trophy r

renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r

Zo werd plan A dus stilaan plan B. We zouden de reünietest laten vallen ten voordele van een uitgebreide testvideo. Alleen had de griep plots andere plannen met ondergetekende, waardoor ik tijdens het bewuste testweekend geeneens 100 kilometer heb kunnen rijden… Stijf onder de paracetamol ben je namelijk niet alert genoeg om een hyperhatch als deze aan de tand te voelen, laat staan om een video te presenteren. Gelukkig hadden de bacillen fotograaf Noten toen nog niet te pakken, waardoor die toch nog een puike fotoreeks uit zijn camera kon toveren. C’est la vie.

renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r

renault megane rs trophy r renault megane rs trophy r

[Met dank aan Dennis Noten voor de topfoto’s. Volg hem op Instagram, Facebook en het WWW]

En dan nog dat toemaatje waarvan sprake, getekend Autocar. Het Britse topmedium is er namelijk wel in geslaagd om het R-trio samen te brengen, om de eenvoudige reden dat Renault UK alle drie de wagens in zijn vaste Heritage Fleet heeft zitten. Blij dat we mogen meegenieten:

MEER LEZEN

Extra peekaa’s voor Renault Mégane RS

Wintertest: Renault Mégane RS Trophy R (2019)

Testnotities: Renault Mégane RS Cup manueel (2018)