Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De nieuwe Range Rover Evoque wil bewijzen dat SUV’s evengoed on- als offroad kunnen presteren. Of het ontwikkelingsteam van JLR-chassisguru Mike Cross erin geslaagd is om de kleinste Range met die zware dubbelrol te zegenen?

We zeggen het niet zo vaak – en eigenlijk ook niet zo graag – hier bij DRIVR, maar af en toe komt er een crossover voorbij die echt goed stuurt. Des te plezanter wordt het als dat geen supersportieve afgeleide is die door een speciale afdeling werd ontwikkeld, maar een reguliere uitvoering die op een breed publiek gericht is. Welnu, de nieuwe Range Rover Evoque is zo’n kandidaat, tenminste als je hem als R Dynamic D 240 AWD in huis haalt.

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_102020_land_rover_evoque_hybrid_test_18

E-booster

Op de voorwielaangedreven TD4 met 150 pk na hebben alle lanceringsmodellen een e-booster die energie uit het vertragen puurt en in een klein accupakket opslaat. Dat maakt op zijn beurt een zeilmodus mogelijk, die de Evoque onder de 17 km/u geruisloos laat glijden. De ingenieurs hebben het dan ook over ‘99,9% nieuwe onderdelen’, met de deurscharnieren als enige onderdeel dat uitwisselbaar is met de eerste generatie.

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_13

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_042020_land_rover_evoque_hybrid_test_02

Verder is alles vers, hoewel de quasi identieke buitenafmetingen het tegendeel beweren. De met 21 millimeter gegroeide wielbasis zorgt nochtans voor een paar extra centimeters (welgekomen) knieruimte op de achterbank, terwijl er onder de voorstoelen iets meer (maar nog steeds niet zoveel) voetruimte is.

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_01

Dat de brandstoftank door de nieuwe structuur 20% groter wordt, is een plus. Net als de koffer, die voortaan 591 liter telt en breed genoeg is om een kinderkoets te laden. Of de gemiddelde Evoque-koper daarvan wakker ligt, is een andere vraag: dusver was 70% van het clientèle kinderloos, allicht omdat het eerste model niet echt gezinsvriendelijk was.

Enkel als vijfdeurs

Van de coupé- en cabrioversie is er geen sprake meer. Helemaal afschrijven zouden we ze nog niet, omdat je met een proeftuin als de SVO-afdeling maar nooit weet. Het viel trouwens op dat Land Rover de nieuwe Evoque tijdens de lanceringsshow netjes naast de geannuleerde Range Rover SVX driedeurs parkeerde.

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_14

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_052020_land_rover_evoque_hybrid_test_11

Wie weet zit er op termijn dus nog iets speciaals in het vat. Het nieuwe ontwerp is in ieder geval schatplichtig aan het voorgaande, gemend met de nodige Velar-invloeden. Een model waar de ingenieurs gelukkig niet te hard naar gekeken hebben voor de afstelling van het onderstel.

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_07

Want zelfs zonder adaptieve dempers stuurt de nieuwe Evoque precies en trefzeker. Een pluimpje is de geteste AWD diesel bij 1.955 kilogram evenwel niet, maar dat zou je nooit raden van achter het fijn in de hand liggende en met alcantara beklede stuur.

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_16

Daarmee dirigeer je trouwens een voortrein die gretig instuurt en zelden van zijn stuk wordt gebracht door richels op putten, ook al filteren de stalen dempers en veren net iets droger dan je van het huis gewend bent. Een relatief vlakke bochtenpose maakt het goede rijrapport af.

MHEV

En de motor dan? Wel, dat moet een van de beste MHEV oftewel Mild Hybrid-toepassingen zijn die we tot nog toe geprobeerd hebben. Waar dezelfde technologie bij de VAG-groep al eens voor lange aangrijppauzes zorgt, valt dat in de Evoque met nochtans dezelfde 8-trapsautomaat van ZF prima mee. De geïntegreerde startgenerator doet gewoon wat moet en maskeert terloops kundig het turbogat, als daar met 500 Nm vanaf 1.500 toeren al sprake van kan zijn. De loop en toerenhonger van de zelfontbrander zijn trouwens ook voorbeeldig.

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_06

Daarmee is de Evoque R Dynamic D 240 AWD één van de weinige SUV’s die je aanzetten om harder te proberen en de limieten van de forse 20-duimers (in HSE-spec) op te zoeken. Aan grip en tractie ontbreekt het immers niet, ook al zouden we de dure sportsloffen zo durven inruilen voor de basis 17-duimers die er niet alleen puik uitzien maar ook de scherpe randjes van de standaarddemping afveilen.

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_08

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_032020_land_rover_evoque_hybrid_test_17

Spaart je meteen wat centen uit die je weer in de dieselpomp kan steken. Want met het mes tussen de tanden durft de verbruiksmeter al eens naar de 9 liter en meer te neigen, wat gezien de gehanteerde tempi niet eens zo slecht is.

Torque Vectoring

Dat de kleinste Range Rover ook offroad als een grote presteert, komt door toepassing van het Terrain Response 2-systeem dat tal van parameters laat samenwerken voor nog meer controle. Idem dito voor de vierwielaandrijving van GKN, die echte torque vectoring toelaat om de wielen individueel van het juiste vermogen te voorzien beter dan op de remmen te teren.

2020_land_rover_evoque_hybrid_test_12

Tot slot is er ook nog de Hydrobush-technologie, die met vloeistof gevulde ophangingsbussen gebruikt om minder trillingen door te geven en tegelijk duidelijkere boodschappen via het stuur te communiceren. Kortom: stuk voor stuk ingrediënten die de Evoque niet alleen op de weg maar ook offroad soeverein laten presteren, zoals onderstaande 4×4-video van de Land Rover Experience te Namen bewijst:

RANGE ROVER Evoque R Dynamic D 240 AWD (2019)

MOTOR: 4-in-lijn, turbodiesel met 48v-ondersteuning, CILINDERINHOUD: 1.999 cc, MAX. VERMOGEN: 240 pk (bij 4.000 tpm), MAX. KOPPEL: 500 Nm (vanaf 1.500 tpm), AFMETINGEN L/B/H: 4,37/1,89/1,65 m, GEWICHT: 1.955 kg, VERSNELLINGEN: 8, automaat, AANDRIJVING: vierwielaandrijving, OPGEGEVEN VERBRUIK: 5,9 l/100 km (156 g CO2/km), BANDEN: 235/50 R20, TOPSNELHEID: 225 km/u, 0-100 KM/H: 7,7 s, VANAFPRIJS: 53.000 euro, SCORE: 4,5/5

MEER LEZEN

Eerste Test: Land Rover Discovery Sport D240 AWD (Facelift)

Land Rover New Defender: Lego Technic

Zenith ‘Land Rover Edition’-Chronograaf complementeert de nieuwe Defender