Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Bristol, het meest excentrieke automerk ter wereld, bestaat niet meer. Zo komt er een einde aan een Brits icoon dat er misschien nooit een had mogen zijn.

The only reason why you’d own a Bristol, is so that one day, when someone asks you, you can say you do‘, aldus Jeremy Clarkson. Jezza was duidelijk geen fan van het merk, ook al had hij een grote fascinatie voor zijn op dat moment extreem excentrieke eigenaar, Tony Crook. What’s in a name.

bristol

Het begon 75 jaar geleden nochtans zo goed voor het bedrijf dat initieel vliegtuigen bouwde, maar kort na WOII noodgedwongen moest uitwijken naar de auto-industrie. Initieel slaagde het daar met verve in. Al was het maar omdat de eerste modellen een en al BMW waren. Zo maakte de Bristol 400, Bristol’s eerste productie-auto, gebruik van het chassis van de BMW 326, het koetswerk van een BMW 327 en de motor van een BMW 328.

bristol-showroom-kensington

Wanneer het bedrijf enkele jaren later in handen komt van Crook, een voormalig RAF-piloot en verdienstelijk racer, beleeft Bristol zijn meest opvallende periode. Eentje die bol staat van de goede verhalen, maar omgekeerd recht evenredig slechte auto’s. Toch blijft het merk zijn schare fans hebben en overleeft het merkwaardig genoeg, met als laatste echte wapenfeit de Bristol Fighter.

BRISTOL-Fighter

Een opvallende coupé met vleugeldeuren, de V10 van een Dodge Viper voorin en een geturbochargede topversie ‘met meer dan 1.000 pk’. Ongezien voor 2004. Ook al is het niet duidelijk of er effectief één Fighter T gebouwd is. Van het 525 pk sterke standaardmodel en de 625 pk sterke Fighter S zouden slechts een tiental gebouwd zijn.

In 2011 komt er echter een einde aan het verhaal en valt Bristol na een korte pauze in handen van de Indische eigenaar Kamal Siddiqi. Deze komt in 2016 met de Bullet op de proppen. Een nieuw model met carbon chassis en koetswerk en een atmosferische 4,8-liter BMW V8 van om en bij de 400 pk.

2016_bristol_bullet_01

2016_bristol_bullet_022016_bristol_bullet_04

2016_bristol_bullet_052016_bristol_bullet_03

Het retrodesign is een hommage aan de 405 Drophead Coupé en zou in 2017 in productie gaan. Zo ver is het echter nooit gekomen en zal het ook niet komen. Het bedrijf ging gisteren in vereffening.

MEER LEZEN

De heropleving van Bristol, TVR & Borgward

Slideshow: Bristol 411 door Frank Schott

Uitgelicht: Bristol Cars’ toekomst