Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Dat Mercedes iets zou doen om de 40ste verjaardag van de G-Klasse te vieren, stond al even in de sterren geschreven. Maar dat het zoiets als Project Geländewagen zou worden, had allicht niemand zien aankomen.

Project Geländewagen is een hersenspinsel van Gordon Wagener, hoofdontwerper bij Mercedes, en Virgil Abloh, creatief directeur van de mannencollectie bij Louis Vuitton. Zowel Wagener als Abloh rijden in het dagelijkse leven met een G-Klasse, wat meteen de link tussen beide heerschappen verklaart. Maar dan nog blijft het resultaat van hun samenwerkingen de wenkbrauwen fronsen. Want zeg nu zelf: een G-Klasse voor op circuit, die tussen realiteit en fantasie schippert?

Hologram

Dat het voorlopig nog allemaal meer fantasie dan realiteit is, merk je aan de computerbeelden die Mercedes bij de onthulling heeft vrijgegeven. In de bijhorende video (zie onder) valt er weliswaar echt een gestripte G-Klasse met een race-interieur te spotten, op de foto’s lijkt het allemaal wat plastiekerig – en zelfs in miniatuur. Wat het creatieve duo precies met het eindresultaat gaat uitspoken, is op het moment van schrijven dan ook alles behalve duidelijk.

Wel zeker is dat Project Geländewagen in eerste instantie digitaal gaat leven, want Mercedes wil een soort van hologram beschikbaar maken om in foto’s en video’s te kunnen plaatsen. Ook komt er een veilig voor het goede doel, al is het evenmin duidelijk wat daar precies geveild gaat worden. Kortom: een kunstproject pur sang, dat relatief weinig om armen heeft maar ons toch maar schoon aanzet om een bericht aan te wijden.

Raceversie

In het beste geval duikt er ooit een raceversie van de G-Klasse op, hoe onwaarschijnlijk dat ook klinkt. Hetzelfde werd immers gezegd toen Mercedes zijn plannen bekend maakte om een zeswielige versie te commercialiseren. Als showcar zou een G met een gekietelde V8 biturbo, haast komische F1-slicks en vier brallende zij-uitlaten weleens kunnen werken, bijvoorbeeld als pace-car voor de Koningsklasse van de motorsport. Maar oordeel daar gerust zelf over, in de haast al even cryptische lanceringsvideo hieronder:

MEER LEZEN:

Volume op 11: Mercedes-AMG GT Black Series

Mercedes-AMG zet door met Project One

Onbekend vlaggenschip: Mercedes 800 SEL