Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Tijdens een groots opgezette drive-in show heeft Maserati de nieuwe MC20 gelanceerd: een supersportwagen met een gloednieuwe middenmotor die het vuur aan de schenen van zijn Italiaanse buren moet leggen.

De Maserati Corse 2020 moet niet minder dan een nieuw tijdperk inluiden bij de Drietand. Sinds dit jaar zijn de banden met Ferrari namelijk verbroken, waardoor er weer heilige huisjes gesloopt mogen worden in Modena. Zoals bijvoorbeeld de tweezitter met middenmotor, die altijd het hart van Il Cavalino Rampante heeft gevormd. En dat is zowaar nog maar het begin.

Drie varianten

De coupéversie met vleugeldeuren mag de aftrap namen. Op termijn volgt er nog een open versie en zelfs een elektrische variant, maar niet vooraleer de nieuwe V6 biturbo van 630 pk in al zijn glorie heeft geschitterd. Dankzij een dubbele koppelingsautomaat met 8 verzetten spurt de achterwielaangedreven MC20 in 2,9 seconden naar de 100 en gaat het feest door tot boven de 325 km/u. Best indrukwekkende cijfers, die de tweezitter te danken heeft aan zijn relatief laag gewicht (rijklaar minder dan 1.500 kg) en zijn gunstige luchtweerstand (die nog niet precies gespecificeerd is).

In het lijvige persbericht gaat Maserati er dan ook prat op dat geen enkel detail op de MC20 puur ornamenteel is. Alles heeft een functie, veelal ter ondersteuning van de koeling of de aerodynamica. Of die aanpak ook in een oogstrelende supercarvorm geresulteerd heeft, wordt momenteel zwaar bediscussieerd op het internet. De meeste toeschouwers zien er trekken van de Dallara Stradale in, vooral in de opscharnierende deuren en aan de achterkant. En dat mag eigenlijk niet verbazen.

Form follows function

Maserati maakt er geen geheim van dat Dallara een belangrijke partner was in de totstandkoming van de MC20, om niet te zeggen dat het zonder de hulp van de racewagenfabrikant niet gelukt was. Net als bij de KTM X-Bow en de Alfa Romeo 4C komt het monocoque chassis uit carbon immers uit de Dallara-koker, terwijl de rijdynamische simulaties en al het aerowerk eveneens bij hen in de windtunnel ontwikkeld werden.

Of dat afbreuk doet dan wel voordeel oplevert voor de MC20, zal blijken bij de eerste rijtests. De Alfa 4C is niet bepaald een topreferentie, maar de recente Dallara Stradale is dat wel – zelfs met een gekietelde Ford ST-viercilinder onder de kap. Je kan je dan ook de vraag stellen of de MC20 echt een V6 biturbo met zoveel paarden nodig heeft, want die duwt het gewicht van 855 kg in de spartaanse Dallara naar bijna 1500 in de luxueuzere Maserati. Anderzijds: verandering van spijs doet altijd eten, dus laat ons hopen dat het eindelijk weer smullen wordt van een nieuwe reeks Maserati’s!

Prijzen zijn op het moment van schrijven nog niet bekend gemaakt, maar verwacht wordt dat de MC20 net boven de 200.000 euro gaat starten.

MEER LEZEN:

Maserati MC20 krijgt gloednieuwe motor die ‘Nettuno’ heet

Maserati introduceert 580 pk sterke Ghibli en Quattroporte Trofeo

Video: How I designed… The Maserati MC12