Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
y0PxZdae6jA

Als je een F1-coureur uit het tijdperk ’60-70′ voor de microfoon haalt, krijgt je steevast te horen “i was lucky to survive”. Veiligheid was van geen enkel belang, bij racen hoorde gewoon het onlosmakelijk risico dat je niet meer huiswaarts zou keren. Dat was te nemen of te laten, het onderscheidde de mannen van de jongens. Toen het gevaar eind jaren ’60 iets te gortig werd, kwamen sommige coureurs in opstand en werden GP’s geboycot tot de organisatie actie ondernam. Brandwerende overalls, integraalhelmen, en veiligheidsgordels droegen allemaal hun steentje bij. Maar ondanks dat alles, bleven de fragiele brandstoftanks een geduchte vijand bij een crash…

Tijdens de Spaanse Grand Prix in 1970 werd dat laatste nog eens pijnlijk duidelijk. Bij het aanvatten van de Curva Bugatti in de openingsronde, begaven de remmen van Jackie Oliver’s BRM het plots. De Brit zag geen andere uitweg dan zijn wagen op volle snelheid op het gras te smijten, in de hoop niemand te raken. Helaas zou de Ferrari van onze landgenoot Jackie Ickx net het pad van de aanstormende BRM kruisen, met een zware aanrijding tot gevolg. De propvolle brandstoftanks van de Ferrari scheurden open, en een enorme vuurzee onttrok zich op de plaats van de crash. Terwijl de reddingswerkers een verwoede strijd voerden tegen de vlammen, ging de race onverstoord verder. Gelukkig konden beide mannen het zonder veel erg navertellen.