Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Dt1Cv7IQ2Zw

“Four seasons in one day” zong Crowded House in 1991. Geen idee of ze daarmee vooruit keken naar afgelopen weekend, maar leek het wel zo. Voor de finale van de Fanatec GT Sprint Series trok de karavaan naar de badstad Zandvoort, maar het zou alles behalve strandweer worden. De tweede training op vrijdag kreeg zowaar te kampen een heuse herfststorm, compleet met rukwinden en harde regenvlagen.

Gelukkig brak de zon op zaterdagochtend door de wolken, en kregen we een veelal droge dag. De kwalificatie verliep onder mooie omstandigheden, al ging de startopstelling weer gebukt onder een hagelbui.

Op de pole stond het onvermijdelijke duo Drudi/Feller, dat aan een stevige tweede seizoenshelft bezig is, en zowaar het kampioenschap nog naar hun hand kon zetten. Titel rivalen Marciello/Boguslavskiy deden het eveneens goed, met een derde plek op de grid. Feller pakte meteen de kopstart, en werd bevrijd van Marciello die van de baan schoof. De heren op de Akkodis ASP Mercedes vochten terug, en konden de schade beperken met een vierde plaats. Vooraan kreeg Drudi nog af te rekenen met een sterke Vermeulen in de Ferrari, maar kon toch winnen.

Op zondag hadden de weergoden een minder goede dag, hoewel de kwalificatie in de ochtend nog onder een zonnige hemel plaats vond. De Ferrari van Emil Frey Racing en de Mclaren van Garage 59 werden bestraft, waardoor Maxime Martin in de BMW van WRT Racing de pole toegewezen kreeg. Titel kandidaten Marciello/Boguslavskiy en Drudi/Feller stonden respectievelijk achtste en negende op de grid, dus er was werk aan de winkel.

Hoewel landgenoot Martin de leiding pakte, waren alle ogen op Drudi en Boguslavskiy gericht. Drudi probeerde meteen aan te vallen, maar in nasleep van die actie zag Patrese zijn kans om Boguslavskiy voorbij te gaan. Helaas was deze actie veel te optimistisch en werd Boguslavskiy rond getikt en op de koop toe nog eens aangereden. De Mercedes hinkte terug naar de pitlane, maar het was einde verhaal voor team Akkodis ASP. Na twintig minuten opende de hemelsluizen zich, en werd leider Maxime Martin verrast in een doorweekte Tarzanbocht. Een full course yellow en reeks pitstops later bevonden de BMW’s van WRT zich vooraan, met Drudi in hun zog.

Drudi vocht eerst een strijd met Rossi uit, om dan op spectaculaire wijze buitenom voorbij te gaan aan Krütten. Rossi verslikte zich op een nog steeds natte omloop, terwijl Vanthoor Krütten verschalkte voor de tweede plaats. Drudi vond als eerste de zwart-wit geblokte vlag, en pakte de laatste zege van het seizoen. Zo won het team van Tresor Orange One de titel van de Sprint Cup Europe kampioenen. Later deze week brengen we jullie een grote fotospecial van deze spannende seizoensfinale in Zandvoort. Watch this space!