Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De Porsche 911 964 was de laatste 911 met rechtopstaande koplampen en dat smalle -amper 1,65 meter- brede koetswerk. Genoeg om deze in de 21ste eeuw uiterst populair te maken in Porschemiddens. Misschien zelfs te populair?

Toen de 964 er eind ’88 kwam was echter niet iedereen onder de indruk. Niet alleen waren er wat kinderziektes, maar de 964 kwam er eerst als Carrera 4. Toen nog, tot de komst van de 993 Carrera 4, met een zware permanente vierwielaandrijving die zorgde voor 100kg extra ballast. Plots woog een elfje 1450 kg… De tweewielaangedreven Carrera 2 volgde een jaar later (toen de oude 911 Carrera 3.2 op pensioen ging) maar ook die kon het tij moeilijk keren. Zo was zelfs Paul Frère geen fan. Toen Autogids een 968 sneller rond een circuit stuurde dan grote broer 964, claimde hij dat de piloot van dienst waarschijnlijk te weinig ervaring met elfjes had en wenste hij bij een rematch aanwezig te zijn. Maar ook in zijn handen was een… 968 sneller. Hij zou pas met de 993 (en diens innovaties zoals de meerarmige achteras) opnieuw een 911 kopen. Deze behield hij tot aan zijn dood in 2008.

De 964 was dus enige tijd weinig geliefd, een exemplaar kopen voor 20.000 euro (of zelfs ietsje minder) was goed 20 jaar geleden perfect normaal. Geen wonder dus dat Singer en co ervoor kozen om een 964 als basis te nemen voor tal van backdates. Zijnde, de laatste evolutie van het oude ontwerp (in termen van breedte, koplampen, ruitenwissers die ver uit elkaar staan) aan een schappelijk prijsje. Maar dat veranderde dus helemaal, reken sinds enkele jaren maar op ongeveer 70.000 euro om een 964 in huis te halen. Slik…

In onderstaande video wordt nagegaan of de slinger aangaande de prijzen van 964s niet is doorgeslagen. Dat gebeurt aan de hand van een bijzonder exemplaar. Een 964 Carrera 2 in Maritime blue -een kleur die vooral op de 964 Carrera RS populair was- met inmiddels een tot 3,8-liter uitgeboorde boxer aan boord en met goodies als een rolkooi en Bilstein PSS10-onderstel. Een exemplaar dat te bewonderen is op tal van events en circuits (en op IG) en is werkelijk om duimen en vingers bij af te likken…