Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Dat een fascinatie voor uurwerken en auto’s zich niet per se om de pols hoeft te uiten, bewijst deze blogreeks van Maurilee Martin voor AutoWeek: Car Clock of the Week.

Het kan bijna niet anders of de hoofdredacteur van AutoWeek USA lijdt aan dezelfde dubbele ziekte als ondergetekende. Voor Maurilee Martin het huwelijk tussen klokjes en auto’s onderzocht, zat Aaron Sigmund er aan de knoppen: de man die naderhand zijn schrijfsels in het fijne Drive Time-boek over vierwielers en horloges bundelde. Martin gaat het iets verder zoeken, namelijk op de dashboards van auto’s die ten dode zijn opgeschreven:

Since I spend so much time photographing interesting cars in wrecking yards, it stands to reason that I see a lot of interesting factory-installed timepieces in such places. Sometimes, I must take a clock home for my collection – and over the years, I have accumulated close to 100 working car clocks. Since a lot of them are fascinating devices, I am starting this series to share the best ones.

Uit die vreemde fascinatie zijn sinds eind vorig jaar al een tiental afleveringen voortgekomen, waarvan die over het Jaerger-klokje uit een oude Peugeot 504 misschien wel de leukste is:

Quartz-based car clocks, particularly those made by VDO, can be very durable and accurate. Electro-mechanical car clocks tend to be a lot flakier, but I have found a few good ones during my junkyard explorations. What I really want to find, though, is a working example of the Jaeger transistor clock found in the early-to-mid-1970s Peugeot 504. This has proven very difficult. […]

In 2007, around the time I began work on the Junkyard Boogaloo car-parts boombox, I began hunting interesting car clocks in junkyards, and the clock I coveted most was the beautiful Jaeger in the 504. The one in my car hadn’t worked, of course, but that didn’t stop me from yanking the clock out of this ’74 in a now-defunct San Francisco Bay Area self-service yard.

Klik door naar de 504-blog om te zien of Martin ditmaal een werkend exemplaar gevonden heeft. En als je er dan toch bent, kan je al evengoed eens door de lijst met AutoWeek’s Car Clocks of the Week gaan. Een webtip waar er zeker geen dertien in een dozijn van bestaan.