Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Waren we zeven jaar geleden nog aan het treuren omwille van het verdwijnen van de retrolook PR 516 GL uit de catalogus van Tissot, dan kunnen we nu de terugkeer van een gloednieuwe PR516 chronograaf met retrosausje vieren.

Tissot was toch zowat een pionier wat betreft horloges met een retrolook. De heritagelijn van het merk bestond bij het begin van het vorig decennium al uit de aangehaalde PR 516 GL, maar ook bijvoorbeeld uit de smaakvolle Visodate en de Le Locle. Waarbij de eerste zijn mosterd haalde uit de jaren ’60, de tweede uit de jaren ’50 en de derde voor inspiratie duidelijk nog verder in de geschiedenisboeken van het Zwitserse merk (uit Le Locle…) dook. Tijdens de afgelopen jaren kwamen daar nog met name de seventies PRX en de funky -zeker met gele accenten- Sideral bij.

Wie echter op zoek is naar een vleugje autosport om de pols kan nu zijn hartje ophalen bij de nieuwe PR516 chronograaf. Eentje die ons terugneemt naar de stijl van zijn voorvader uit de vroege jaren ’70, met name dankzij de tachymeter in twee contrasterende kleuren, de oranje ‘wijzertjes’ en het vleugje lichtblauw op de wijzerplaat (de minutenteller van de chronograaf).

Deze handopwinder wordt aangedreven door een evolutie van de 7753 Valjoux (zijnde de A05.291) met een gangreserve van 68 uur. De historische bloedlijn die terugloopt naar de robuuste Valjoux 7750 is een positief punt aangaande betrouwbaarheid -de ‘PR’ in de naam van dit horloge stond trouwens van oudsher voor “particularly robust” en moet dus in ere worden gehouden- maar betekent ook dat er aan de achterzijde -door het saffierglas- eerder een werkpaard dan wel een verfijnd binnenwerk valt te bewonderen.

Terwijl het vijftig jaar geleden ging om een diameter van 36mm (zie het exemplaar uit het museum van Tissot hierboven met het lederen rallybandje) gaat het nu om een forser exemplaar van 41mm (met 13,7mm als hoogte van de kast). Niettemin gaat het qua formaat de laatste jaren terug de goede (lees: discretere) richting uit, want het uitgaande model had zelfs -als automaat- een diameter van 45mm. Het prijskaartje van 1.975 euro kan enerzijds bekeken worden als hoog voor een Tissot oftewel anderzijds erg laag voor een mechanische chronograaf die op alle vlakken kan wedijveren met een Omega Speedmaster Moonwatch. Er is trouwens ook een (quartz)variant met batterijtje te verkrijgen aan 545 euro, alhoewel je dan niet enkel het nostalgisch, mechanisch karakter moet opgeven maar ook de kleurrijke accenten (check de allerlaatste foto). Voor wat, hoort wat…