Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Niets zo erg als te laat komen op een feestje. Het mag dan ook niet verbazen dat Porsche Design zijn 50ste verjaardag viert met een horloge, en meer bepaald met een bijna exacte kopij van de chronograaf waarmee het in 1972 allemaal begon.

Twee jaar geleden deden we de geschiedenis van de Porsche Design Orfina chronograaf al eens uit de doeken. Het was het eerste wapenfeit van Ferdinand Alexander ‘Butzi’ Porsche nadat hij -net als de rest van de familie- zich terugtrok uit de dagelijkse activiteiten van sportwagenfabrikant Porsche en zijn eigen designbedrijf oprichtte. Die eerste boorling werd aldus een sportieve chronograaf met het nodige Porsche-DNA. Het leidde tot een rijkgevulde carrière die dit horloge -vooral als iconische variant met zwarte coating- tot in militaire middens en zelfs Hollywood bracht.

Oud en nieuw

Dat was 1972 en inmiddels zijn we 2022, wat het niet verwonderlijk maakt dat er nu stilgestaan wordt bij deze 50ste verjaardag. Op het eerste zicht lijkt de nieuwe chronograaf sprekend op een goed geconserveerd oudje. Een dermate oud horloge vinden met een zwarte coating die nog helemaal intact is, is voorwaar geen sinecure. Ook de wijzerplaat heeft na meerdere decennia de nodige patina, met heerlijk vergeelde aanduidingen en wijzers tot gevolg.

Als ‘tijdsonafhankelijke’ afwijking tussen oud en nieuw valt vooral de stevigere band met solide schakels van de jongste telg op. De verschillen gaan evenwel verder dan het oog rijkt. Initieel betrof het immers een stalen horloge, terwijl er anno nu voor titanium wordt geopteerd. Binnenin zal je evenmin de oude werkpaarden terugvinden; de nieuwe chronograaf -hoewel uiteraard nog steeds een automaat- wordt aangedreven door wat Porsche Design het ‘WERK 01.140 caliber’ noemt (dat op het eerste gezicht verwant lijkt aan de Valjoux 7750).

Paint it black

Om deze viering extra luister bij te zetten, heeft ook Porsche zijn duit in het zakje gedaan. Enerzijds met de restauratie van een 911 Targa uit -jawel- 1972, die uiteraard ook van een zwarte laklaag is voorzien. Slim als ze in Stuttgart zijn, grijpen ze de gelegenheid ook aan om nog wat nieuwe 911’s te verkopen. In dezelfde kleurstelling als de 72’er Targa, met binnenin eveneens het klassieke Sport-Tex patroon op de zetels, komt er een speciale reeks van de 911 ‘992’ Targa 4 GTS op de markt. De remklauwen zijn overigens niet rood, zoals typisch is bij een (GT)S, maar zwart. Omdat natuurlijk niet alles zwart kan zijn, vind je op het klokje van het Sport Chrono Package een likje rood als knipoog naar de secondewijzer van de chronograaf.

Als je een van de 750 speciale GTS’en koopt, krijg je de nieuwe chronograaf erbij. In dat geval is het zelfs eentje met een aangepast logo op de wijzerplaat en een doorzichtige achterzijde. De prijs voor het horloge alleen, dat op zijn beurt 500 keer met een iets andere configuratie wordt aangeboden, bedraagt 7.700 dollar. Niet min, maar in lijn met wat andere chronografen met een rijke bloedlijn -zoals de Omega Speedmaster– vandaag de dag kosten. Daarom hadden jullie twee jaar geleden al aangeraden om zo’n oude Orfina in huis te halen…

TIP: De elfjes alsook de chronograaf zijn vanaf nu ook in het Porsche Museum te bewonderen op een speciale Porsche Design-expo:

MEER LEZEN:

Het ontstaan van de Porsche-Orfina chronograaf

Omega Speedmaster: Van het circuit naar de maan

Video: Klassiekerfotograaf Tim Scott over Horloges en de Goodwood Revival