Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Tissot spart doorgaans in een andere klasse dan TAG Heurer en Richard Mille. Toch pakte het betaalbare horlogemerk op het Salon van Genève uit met leuker nieuws dan de twee giganten van de motorsport samen, getekend Alpine A110.

Waar autoliefhebbers in conclaaf gaan, wordt er stiekem over horloges gepraat. Of in het geval van TAG Heurer: iets minder stiekem, gezien de horlogemaker als enige een aparte stand betrekt in de knappe Palexpo-hallen.

Tijdens de persconferentie bleek het huismerk van Steve McQueen zelfs meerdere boodschappen te brengen: een hernieuwde samenwerking met Red Bull F1, een kersvers partnership met Aston Martin en (natuurlijk) een in de Gulf-kleuren uitgevoerde variant van The King of Cool zijn vierkante Monaco.

TAG Heuer is het enige horlogemerk met een eigen stand op het autosalon van Genève. (vlnr) TAG Heuer Monaco Gulf Special Edition, Richard Mille 11-03 McLaren Automatic Flyback Chronograph en Aston Martin Racing Formula 1 chrono. [Foto’s: TAG Heuer, Richard Mille]

RM 11-03 McLaren Automatic Flyback Chronograph

Zo ver, zo voorspelbaar dus. Net als op de McLaren-stand, waar het Richard Mille zijn beurt was om een zoveelste exclusieve editie van zijn huischrono te presenteren, compleet met een binnenwerk van unobtanium en lichtgewicht materialen waar zelfs McLaren nog nooit van gehoord had.

500 stuks worden er van de Automatic Flyback Chronograph gemaakt, aan een richtprijs van 180.000 Zwitserse Franken per stuk. McLaren Ultimate Series-klanten, zoals die van de nieuwe Senna, wordt trouwens eerst gevraagd of ze eentje in matching colours aan hun nieuwe hypercar willen toevoegen.

François Thiébaud en Michael Van der Sande onthulden de nieuwe Alpine-collectie op het Salon van Genève 2018. [Foto: Tissot]

Tissot PRS 516 Alpine Limited Edition

Veel relevanter was het horlogenieuws waar François Thiébaud, CEO van de groep boven Tissot, en Michael Van der Sande, recent nog baas van Alpine maar ondertussen verkast naar Jaguar’s SVO-afdeling, mee uitpakten: de PRS 516 Alpine Limited Edition.

Dat is een evolutie van de Tissot-klassieker met referentie PR 516, die als hoofdfoto boven onze Horloges van de Brussels Motor Show prijkt en meteen de ruggengraat van het Tissot-gamma vormt.

Het kernstuk van de vierledige Alpine-collectie kan zowel op een polsbandje als op het dashboard vastgeklikt worden. [Foto’s: Pieter Ameye voor DRIVR.be]

Speciaal aan deze editie is enerzijds het beperkte productie-aantal van 516 exemplaren, anderzijds het dubbele gebruik dat Tissot ervoor voorziet. Op vraag kan je de Alpine A110-sportwagen namelijk laten uitrusten met een dashboardhouder waar de chrono (beschikbaar als quartz en automaat) in kan vastklikken, om je rondetijden op de ouderwetse manier te klokken.

Daarmee knipoogt deze 516 ook naar de historische samenwerking tussen beide merken, die met de originele A110 in 1973 begon.

De samenwerking tussen Alpine en Tissot dateert van 1973 en wordt dus in 2018 weer opgerakeld. [Foto: Archives Tissot SA]

Vier varianten

Hoeveel de PRS 516 Alpine Limited Edition precies gaat kosten, is nog niet bekend. Evenmin welk binnenwerk er precies in tikt of hoe je er eentje kan bemachtigen.

Wel zeker is dat er tegelijk nog drie andere Tissot Alpines worden gelanceerd, die van het klassiekere type zijn (en dus niet met een klikbaar bandje komen) maar daarom niet minder knap zijn – met name door hun opvallende secondewijzer die met de gestileerde A van het gereïncarneerde sportwagenmerk getooid is.