Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De Renault 5 E-Tech is een belangrijke wagen. Niet alleen omdat het een handige, schappelijk geprijsde -en fraaie (!)- elektrische wagen voor particuliere klanten dient te worden maar tevens omdat het dankzij een kuur van Alpine een future proof hot hatch voor ons DRIVRs zou kunnen worden.

Niet alleen op beeld maar ook op papier oogt deze gereïncarneerde R5 alvast indrukwekkend, 13 centimeter kleiner dan een Clio maar tegelijk toch een soortgelijke puike interieur- en kofferruimte. Een geval van goede packaging dus, waarmee de R5 boven de Fiat 500e en zelfs de Peugeot e-208 moet kunnen uitstijgen. Dat met een basisprijs -van circa 25.000 euro- die lager dan beiden zou moeten liggen…

Het interieur oogt tegelijk fraai, degelijk, met gelukkig nog enkele fysieke knoppen en liefst 19 liter aan opbergvakken alsook een drank- of… stokbroodhouder. Ook aan boord zijn een mobiliteitsassistent Reno, te activeren met het commando ‘Hey Reno’, en een Google Assistant om trips en laadtijden te optimaliseren.

Onderhuids steunt de R cinq op een EV-variant van het CMF-B-platform (van de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi) dat vandaag de dag reeds gebruikt wordt voor voertuigen in het B-segment zoals de Renault Clio, de Renault Captur, de Nissan Juke, de Dacia Logan, de Dacia Sandero en de Dacia Jogger. Dit platform wordt bij bijvoorbeeld de Clio geprezen om zijn maturiteit en mate van comfort. Alhoewel dat laatste, zelfs op velgen van amper 16″ toch eerder het geval is voor de voorste dan wel de achterste passagiers. Benieuwd dus hoeveel van dat comfort gaat behouden blijven in de zwaardere R5 E-Tech die steevast op liefst 18″ zal komen te staan.

Nog curieuzer zijn we echter naar wat Alpine met dit onderstel zal kunnen doen. Want deze R5 zal door onze favoriet Frans merk omgevormd worden in een Alpine A290. Immers, met name achteras van het CMF-B-Platform fnuikt het rijplezier bij lastenwissels. Alpine zal dus zijn ‘trukkendoos’ mogen bovenhalen om dit platform, dat niet langer met sportieve RS-versies in gedachten werd ontwikkeld, om te toveren in iets dat DRIVR zal verbazen. Niettemin hopen we dat dit de eerste EV wordt waarbij we old fashion betaalbaar hot hatch-rijplezier zullen terugvinden. Nog dit jaar zou in het Noord-Franse Douai de productie van de A290 moeten starten, deze zal worden aangedreven door twee voorin gemonteerde elektromotoren.

Deze nieuwe Renault 5 E-Tech is slechts een onderdeel van een EV-uitrol van Renault. Na de Scenic van dit jaar en de uitstekende Megane uit 2023, met de nieuwe Renault 4 die later dit jaar wordt onthuld voor verkoop in 2025 en een nieuwe Twingo die gepland staat voor 2026.

 

MEER LEZEN:

DUEL: TOYOTA YARIS GRMN VS RENAULT CLIO III RS CUP

SHOOTOUT: PEUGEOT 208 GTI VS RENAULT CLIO RS EDC VS FORD FIESTA ST

COLUMN: ELEKTRONISCHE BESCHERMENGELEN, ALLEEN MAAR VOORDELEN?