Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Ook de Britten zijn gezwicht voor de populariteit van de SUV en lanceren volgend jaar hun eerste model. Deze gaat nu ook officieel als DBX door het leven zal gaan.

Aston Martin DBX. Het doet eventueel nog een belletje rinkelen want in 2015 sierde er een DBX Concept op Aston’s beursstand in Genève. Het was een soort van crossovercoupé die voor een stijlbreuk moest zorgen en tegelijk een productiemodel moest aankondigen. De conceptversie was bovendien puur elektrisch aangedreven.

Zover komt het uiteindelijk niet. Of toch niet initieel want de eerste modellen zullen worden aangedreven door de 4.0-liter V8 biturbo van Mercedes AMG-origine die momenteel ook al in de DB11 en Vantage te vinden is. Al sluiten ze niet uit dat een hybride en/of puur elektrische variant later nog aan het gamma zal worden toegevoegd.

2018_aston_martin_dbx_suv_10

Ook het design heeft nog maar weinig meer van doen met de futuristische concept. In ruil krijgen we een vrij klassieke ogende SUV met hier en daar wat Aston-trekjes. Niet in het minst de grille die op zijn zachtst gezegd erg opvallend is. Zeker met Aston’s ‘lippenstift’ die de contouren van de grille van het prototype extra in de verf zet.

2018_aston_martin_dbx_suv_07

Het belang van de DBX mag voor de toekomst van het bedrijf echter niet onderschat worden. Aston bouwde er zelfs speciaal een gloednieuwe fabriek voor en verwacht dat het zijn meest populaire model wordt. Tevens ontwikkelde het ook een gloednieuw platform dat ook de basis zal vormen voor het toekomstige model van zustermerk Lagonda.

2018_aston_martin_dbx_suv_05

Dat de DBX ook dynamisch sterk uit de hoek zal moeten komen spreekt voor zich. Aston ontwikkelde er zelfs speciaal een nieuw testprogramma voor. Of ze daarbij ieder model ook offroad zullen testen weten we niet. Maar het levert in ieder geval knappe beelden op waarbij duidelijk te zien is dat de SUV een type vierwielaandrijving krijgt die duidelijk de klemtoon op de achteras legt.

2018_aston_martin_dbx_suv_09

Over andere zaken zoals marktpositie of prijs blijft het voorlopig stil. Maar het lijkt ons evident dat de DBX zal concurreren met soortgenoten zoals de Cayenne Turbo, Bentayga, Range Rover Sport SVR, Urus, etc. Vermoedelijk is de lancering voorzien voor het aanstaande salon van Genève.

2018_aston_martin_dbx_suv_06

2018_aston_martin_dbx_suv_12

2018_aston_martin_dbx_suv_01

2018_aston_martin_dbx_suv_11

2018_aston_martin_dbx_suv_03

2018_aston_martin_dbx_suv_08