Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Tot en met 19 april 2020 loopt in het Victoria and Albert Museum in Londen de expo ‘Cars, Accelerating the Modern World’. Een kijk op het verleden, heden én toekomst van de automobiel. Het bezoeken waard mocht je in de buurt zijn.

DRIVRs die in de kerstdagen in Londen vertoeven doen er goed aan eens langs te gaan in het Victoria and Albert Museum waar tot en met 19 april van volgend jaar de tentoonstelling ‘Cars, Accelerating the Modern World’ loopt. Deze neemt je meer doorheen 133 jaar autogeschiedenis via 15 tentoongestelde modellen, en een genereuze hoeveelheid automobilia die verder tekst en uitleg geven over hoe de auto het van experimenteel curiosem tot alomtegenwoordig object geschopt heeft.

benz patentwagen

Patent Motorwagen Nr. 3.

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie zwaartepunten; ‘Going Fast’ behandelt hoe de auto onze relatie met snelheid veranderde, ‘Making More’ gaat over de impact van de automobiel op hoe we dingen produceren en verkopen, en ‘Shaping Space’ toont hoe de wagen onze openbare ruimte en het landschap vormgaf.

tatra t77

Tatra T77.

Behalve de Patent Motorwagen Nr. 3 van Karl Benz uit 1886 – zeg maar de ‘s werelds eerste productieauto – vind je er ook de Tatra T77 uit 1934: een toonbeeld van stijl, luxe, comfort en innovatie met zijn luchtgekoelde motor achter de achteras. Ook de Hispano-Suiza Type H6B ‘Skiff Torpedo’ uit 1922 met een koets van Henri Labourdette heeft een plaats gekregen. Het is een auto die speciaal op bestelling werd gemaakt voor de Franse pilote Suzanne Deutsch de la Meurthe, en een voorbode zou zijn voor de gepersonaliseerde luxewagen van de toekomst. Het omgekeerde van de Ford Model T, zeg maar. Immers de eerste auto die van 1908 aan de lopende band gebouwd werd. En de auto-industrie voor goed op zijn kop zette.

peugeotplymouth

Vanaf de jaren ’60 focust de tentoonstelling zich op het feit hoe de auto beetje bij beetje zou veranderen van puur gebruiksvoorwerp naar voorwerp van verlangen en verpersoonlijking van het maken van reizen en dus avontuur. Maar ook de keerzijde van de medaille, zijnde vervuiling en verontreiniging, komt aan bod. Met als exponent de olie- en smogcrisis van de jaren ’70.

ford thunderbird

flying car

Pop.Up Next.

De Pop.Up Next, een autonoom, elektrisch rijdend én vliegend voertuig dat recent nog ontwikkeld werd door een consortium van bedrijven waaronder Airbus, Audi en Italdesign, staat dan weer symbool voor de toekomst. Een toekomst waarin de auto vermoedelijk opnieuw drastisch zal veranderen. Maar ook zijn omgeving mee zal doen veranderen. Of de we dat nu graag willen of niet. De vergelijking met de rol van het paard, van professioneel naar recreatief vervoersmiddel, is ook hier net veraf, en zal vermoedelijk niet ver van de waarheid zitten. Iets om over na te denken.

Meer info: Victoria & Albert Museum

[Hat tip: Duckie RS]

MEER LEZEN

Fotospecial: So British! Autoworld, Brussel

Fotorepo: Het Mazda-museum van Augsburg

Fotospecial: 80 jaar Jaguar in Autoworld, Brussel