Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Momenteel hebben velen onder ons meer tijd om handen dan gebruikelijk. Onze sectie met boekentips is al rijkelijk gevuld, maar de komende tijd doen we er nog graag een schepje bovenop – inclusief een bespreking van de voorgestelde bundels.

We beginnen met twee autobiografieën met een bijzondere invalshoek. Het gaat immers niet om autocoureurs, -ingenieurs of -journalisten. Wel schotelen we jullie een motoracer voor in de persoon van Michael Dunlop én een bekende ‘underground hero’: Magnus Walker.

Road Racer – It’s in my Blood (Michael Dunlop)

De TT zou dit jaar van 30 mei tot 12 juni doorgaan. Met de nadruk op zou, want ook die race is natuurlijk geannuleerd door het coronavirus. De Tourist Trophy op Isle of Man behoeft op DRIVR eigenlijk geen verdere uitleg; het is de jaarlijkse hoogmis van de motowereld. Sinds ook Tom Waes het event – vrij sensationeel – op de buis bracht, is inmiddels elke Vlaming ermee vertrouwd. Een van die beruchte TT-clans is de Noord-Ierse familie Dunlop. Het boek ‘Road Racer’ brengt het verhaal van deze clan vanuit het perspectief van de benjamin van de racers, Michael Dunlop.

Road Racer geeft weer hoe Michael, geboren in ’89, opgroeide als zoon van de legendarische racer Robert Dunlop en neefje van de zo mogelijk nog populairdere Joey Dunlop. For the record, oom Joey won een recordaantal van 26 races op Isle of Man. Ondanks de zware crashes in zijn omgeving met welbekende gevolgen, wou Michael – net als zijn oudere broer – ook een road racer worden. School verliet hij dan ook op erg jonge leeftijd, want dat zou enkel maar in de weg staan van zijn droom. Ondanks financiële perikelen slaagde Michael er toch in de top te bereiken. In 2017 werd hij – dankzij zijn erg agressieve rijstijl – de eerste die onder de 17 minuten dook voor een rondje TT Snaefell Mountain Course.

Het boek Road Racer dateert van 2017, dus voor het dodelijke ongeluk van broer William in 2018. De intro van het boek is briljant geschreven, waarbij snelheid en emotie letterlijk van het papier druipen. De eerste hoofdstukken, over de geschiedenis van de familie Dunlop in het motorracen zijn boeiend en lezen ook vlot weg. Richting het einde van het boek komt de focus geheel te liggen op Michael Dunlop en zijn prestaties, en bekruipt er je een gevoel van arrogantie en zelfingenomenheid. Maar dat is misschien, gegeven zijn beruchte verstandhouding met organisatoren, teams en concurrenten geen foute indruk.

Dirt Don’t Slow You Down (Magnus Walker)

Magnus Walker werd in 2012 plotsklaps wereldberoemd bij autoliefhebbers over de hele wereld. De kortfilm Urban Outlaw, over zijn aangepakte Porsches én zijn aparte levensstijl, sloeg in als een bom. Vanaf dan kon Walker zich geheel bezighouden met zijn passie: Porsche. Wagens verkopen voor astronomische bedragen, acte de présences geven op evenementen of zelfs outlaw Porsches creëren voor Hotwheels, het was allemaal een gevolg van die film.

Deze LA-outlaw groeide echter op in Sheffield, Engeland. Het Engeland van de jaren ’70 en ’80 bood weinig opportuniteiten, dat weten we allemaal van die grauwe Tatcher-jaren. Magnus Walker nam midden jaren ’80 dan ook de beslissing om naar de VS te trekken. Niet dat het leven daar meteen beter was op de rand van een dakloos bestaan, maar goed. Magnus zag in LA gigantische prijsverschillen voor kledij tussen de hippe buurten en de achterbuurten. Die neus voor ondergewaardeerde pareltjes zou hij trouwens later ook bij zijn autocollectie gebruiken. Magnus belandde zo, haast per toeval, in de modewereld. Al snel werden hij en zijn vriendin gevraagd om rocksterren te kleden. Vanaf toen ging de bal aan het rollen en kwamen sportwagens steeds meer om de hoek piepen. De rest is geschiedenis…

Dirt Don’t Slow You Down is een perfect voorbeeld van The Americam Dream: from zero to (underground) hero. Dat het verhaal doorspekt is met coole wagens maakt het eens zo interessant. De schrijfstijl is wat houterig en soms repetitief, maar dat drukt de pret finaal niet.

MEER LEZEN

Boekentip: Travel the planet overland

Petrolog wil het papieren onderhoudsboekje terug hip maken

Boekentip: Mon père avait la même (+ video)