Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat McLaren de (race)wereld verbaasde met zijn verpletterende dominantie van zijn F1 GTR op Le Mans. Voldoende voor de miniatuurspecialisten van Amalgam om op passende wijze hulde te brengen aan de F1 GTR #59 van piloten JJ Lehto, Yannick Dalmas en Masanori Sekiya.

Amalgam is een begrip in het wereldje van de (auto)miniaturen en vergelijkt zichzelf niet voor niets met de horlogekunsten van bijvoorbeeld Richard Mille. Het in Bristol gestichte bedrijfje begon ooit als bouwer van architecturale miniatuurpareltjes, maar weerlegde het geweer na enkele jaren van schouder naar de autominiatuurindustrie. Intussen heeft het zich verder gespecialiseerd in de allerfijnste modellen van schaal 1:18 tot en met schaal 1:1 en alles daartussen.

2020_amalgam_mclaren_f1_gtr_10

2020_amalgam_mclaren_f1_gtr_092020_amalgam_mclaren_f1_gtr_08

2020_amalgam_mclaren_f1_gtr_01

De Le Mans winnende ‘Tokyo Ueno Clinic‘ McLaren F1 GTR komt in schaal 1:8 en tart op verschillende manieren de verbeelding van menig autoliefhebber. Enerzijds door het feit dat het een exacte replica is van het origineel. En dat tot in de aller, allerfijnste details. Anderzijds doordat zelfs zijn 24 uur raceplunje – inclusief dode vliegjes, rubberresten, gescheurde ruitband en steenslag – het tot op het schaalmodel geschopt heeft. Iets wat ze bij Amalgam ‘race weathered‘ noemen.

2020_amalgam_mclaren_f1_gtr_072020_amalgam_mclaren_f1_gtr_05

2020_amalgam_mclaren_f1_gtr_04

2020_amalgam_mclaren_f1_gtr_062020_amalgam_mclaren_f1_gtr_03

Amalgam maakte voor de exacte dimensies van de auto een heuse 3D-scan van het origineel bij McLaren in Woking. Maar de raceschade heeft het zelf moeten recreëren aan de hand van foto’s aangezien McLaren de auto na het aflopen van de etmaalrace reinigde. Iets waar ze intussen vermoedelijk veel spijt van hebben.

Amalgam zal slechts 5 kopieën van het schaalmodel bouwen, elk met een prijskaartje van een kleine hatchback. Maar gezien de onnoemlijke hoeveelheid precisie en detail die er in ieder schaalmodel van Amalgam kruipt, lijkt ons dat bedrag zeker gerechtvaardigd.

Meer info via Amalgam.

MEER LEZEN

McLaren 720S ‘Le Mans’ brengt hulde aan F1 GTR #59

DRIVR-video: Road to Senna – Met de McLaren 720S naar Estoril

Roadtripvideo: 5.000 km in een McLaren F1