Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
5MMD4tssbVM

Goodwood Circuit werd dit jaar op de valreep dan toch nog gebruikt tijdens de SpeedWeek die doorging van 16 tot en met 18 oktober. Nadeel was dat dit uiteraard zonder publiek gebeurde, voordeel dat ook snelle en moderne racewagens eens tot het uiterste konden worden gedreven.

Wie het Goodwood Circuit al eens heeft bezocht, die weet dat de veiligheidsmaatregelen er van 1966 dateren. Een lage houten omheining kort bij het asfalt is ideaal om het spektakel op de baan te volgen, maar als het eens goed mis zou gaan… Geen wonder dat overal duidelijk wordt gemaakt dat motorsport gevaarlijk kan zijn en de toeschouwers zelf instaan voor de risico’s. Bij oude (race)wagens en hun ‘schappelijke’ snelheden, valt dat risico nog mee. Daardoor wordt moderner – lees van na ’66 – en snel spul normaliter nooit tot het uiterste gedreven op het Goodwood Circuit, een paar exibition laps tijdens de Members Meeting niet te na gesproken.

Aangezien er dit keer geen publiek aanwezig mocht zijn, kon men de teugels echter laten vieren. Een heuse Time Attack werd op poten gezet, op jacht naar het snelste rondje.  De deelnemende bolides kwamen uit alle mogelijke decennia en raceklassen, met soms onverwacht snelle modellen. Dat een F1-bolide – van 30 jaar geleden – de snelste tijd neerzette, mag niet verbazen. Maar dat een 30 jaar oude Nissan Skyline GT-R R32 de 8ste tijd zou neerzetten met 1:18.694?

Jawel, zo’n 30 jaar oude Skyline was in zijn tijd goed voor onder andere winst bij de 24 uur van Spa (in ’91). Maar dat deze Japanner ook sneller zou blijken dan een Le Mans prototype uit ’95 – dat ook nog eens bestuurd werd door niemand minder dan Goodwood ster Tom Kristensen... Straf, héél straf! Zelfs een hedendaagse 911 GT3 Cup met achter het stuur Harry King – nota bene de leider in de GB Carrera Cup – bleek maar een seconde sneller (met 1:17.443).

Geniet dus via bovenstaande video van erg diverse racebolides die tot het uiterste worden gedreven van hun kunnen. En kijk dus zeker aandachtig naar de fraaie blauwe Skyline, die vuurspuwend en schuivend over alle vier de wielen een knaltijd neerzet!

MEER LEZEN:

Verslag: Goodwood Festival of Speed 2019

Lord March verplaatst Goodwood FoS en Revival naar 2021

Video: De Geluiden van het Goodwood FoS 2019