Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Momenteel heeft Porsche maar één elektrische wagen in zijn aanbod: de Taycan. Daar wilt het Duitse merk binnenkort verandering in brengen en presenteert alvast de Mission R. Een ontwerpstudie, die zowel in een one-make racereeks als de volgende Cayman kan resulteren.

Tijdens de IAA in München heeft Porsche een nieuwe concept-car voorgesteld. De Mission R is niet enkel een voorbode op een nieuwe raceklasse die Porsche wilt opstarten, maar ook als tipje van de sluier van de opvolger voor de Cayman en/of Boxster. De bedoeling is om tegen 2025 meer dan één EV in stelling te hebben. Hoewel er niet bevestigd wordt dat het concept effectief dienst zal doen als een nieuwe sportwagen, laat Stuttgart al wel weten dat de productievariant tegelijkertijd met de Mission R wordt ontwikkeld.

1072 pk

De Mission R heeft op beide wielassen een elektromotor. In kwalificatiemodus is een piekvermogen van 1072 pk mogelijk, in racemodus een iets mildere 670 pk. De sprint van 0 naar 100 kmh doet het concept in 2,5 seconden, de topsnelheid bedraagt 300 km/h. De batterij zelf heeft een capaciteit van 80 kwh. Porsche bevestigt dat de gewichtsbalans hetzelfde blijft als bij de coupé met verbrandingsmotor. Hoewel het niet vermeld wordt, verwachten we dat de batterij zich op de plaats bevindt waar normaal de middenmotor terug te vinden is.

De elektromotoren worden aangedreven door een 900V-systeem, dat bijgevolg performanter is dan de 800V-setup van de Taycan. Opladen kan met een vermogen van van 340 kW, wat een 0 naar 80% capaciteit in 15 minuten betekent. Het doel is dat de Mission R kan deelnemen aan hetzelfde raceformat als de 911 Carrera Cup, waarbij de races -afhankelijk van het circuit- tussen de 30 en 40 minuten duren.

Lichter en compacter

In tegenstelling tot de Taycan is de Mission R een compactere EV. Met een wielbasis van 4326 mm is hij zelfs korter dan de huidige Cayman. Al is hij net iets breder bij 1990 mm, logischerwijs door de widebody carrosserie van de ontwerpstudie. Het uiterlijk van de wagen volgt dezelfde designtaal als de Cayman, al is de daklijn iets minder scherp. Omdat de studie in de eerste plaats bedoeld is als racewagen, zien we overal zeer agressieve aero-elementen – zoals grote lucht inlaten voor de koeling en een grote achtervleugel, aangevuld met een enorme diffuser.

Moeten we de spoilers dan gewoon wegdenken om de volgende Cayman te zien? Ingo Bauer-Scheinhütte, afdelingshoofd exterieurdesign bij Porsche, laat het volgende weten: “Je zal elementen van de Mission R in toekomstige productiewagens zien. Daarmee komt er voor ons een einde aan de wedloop om de grootste of de meest vermogende EV te hebben.” Verder laat Porsche nog niet in zijn kaarten kijken. Al is het belangrijk om te onthouden dat hetzelfde over de ‘Mission E‘ werd gezegd, die uiteindelijk in de Taycan resulteerde.

 

MEER LEZEN:

DRIVR-Video: Met de Porsche 992 GT3 op recce in Luxemburg

Officieel: Porsche Cayenne Turbo GT (2021) pakt SUV-record op de Nordschleife (+Video)

Officieel: Porsche Taycan Cross Turismo (2021)