Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
H9LSSluvONI

Nee, Koenig heeft geen enkele relatie met Christian von Koenigsegg. Koenig is een Duits tuning bedrijf dat ophef maakt in de jaren ’80. Ze stonden vooral bekend om controverse te veroorzaken door exoten van excentrieke widebody kits te voorzien. Een soort van Liberty Walk avant la lettre zou je kunnen zeggen, maar met het verschil dat ze bij Koenig Specials ook onder de motorkap gingen sleutelen. Af en toe gingen ze nog een stap verder, zoals deze Koenig C62 bewijst.

Nadat de Group C begin jaren ’90 op zijn laatste benen liep, gingen een heel aantal klantenwagens van Porsche een doelloze toekomst tegenmoet. De reglementen van de Group C vereisten geen serieproductie, dus er was geen nood geweest om stratenversies te bouwen voor homologatie. De 962 was bij gevolg één van de meest extreme sportwagens ooit gebouwd voor het circuit, en geen schroefje was voorzien op straatgebruik.

Toch hield dat een kleine minderheid niet tegen om het te proberen. Naast Porsche fabriekscoureur Vern Shuppan, deed ook Koenig Specials een gooi naar een Straßenversion. Het origineel chassis bleef behouden, maar de racemotor werd vervangen door een minder complex luchtgekoeld productieblok van 3,4 liter. Het volledig koetswerk werd hertekend, omdat de Duitse wegcode een minimum hoogte van de voorbumper voorschreef, en de racekoets van de 962 daar uiteraard ruim onder zat.

Veel auto’s werden er niet verkocht, want voor het prijskaartje van dit soort “in de achtertuin” omgebouwde 962’s, kon je destijds meerdere Ferrari F40’s kopen. De Koenig C62 was een hebbedingetje voor de rijksten der aarde, die op zoek waren naar pure exclusiviteit. Koenig vroeg 1,8 miljoen Deutsche Mark voor deze Group C straatwagen, waardoor slechts drie van de geplande vijftig productiemodellen van de band rolden.

Jochen Dauer voegde zich enkele jaren later ook bij het intieme clubje van 962 straatversie bouwers, maar deze keer wél met het idee om een homologatie model te bouwen voor het reglement. De Dauer 962 werd daardoor plots een GT-wagen, wat natuurlijk helemaal geen steek hield. Toch was de wagen volgens het boekje in orde met het reglement, en won door dit achterpoortje de 24 uur van Le Mans in 1994. De 962 ging -mede door dit feit- de geschiedenis in als de meeste succesvolle racewagen ooit gebouwd, wat deze stratenversies des te specialer maakt.