Het welbekende Abarth Works Museum van Guy Moerenhout kreeg een gloednieuw en strak onderkomen van maar liefst 5.000 vierkante meter alsook een nieuwe naam: SQUADRA Abarth & Rally Collection.
Voor doorwinterde DRIVR zal het Abarth Works Museum te Lier -van de hoogst sympathieke Guy Moerenhout- welbekend in de oren klinken. We hielden er immers ons 10de verjaardagsfeestje (inmiddels ook alweer 6 jaar terug…). De permanente collectie van zowat 200 wagens kreeg vanaf eind april jongstleden een nieuw onderkomen in een gloednieuw pand aan de oude site in Lier. Naar de toekomst toe zouden ook tijdelijke expo’s en zelfs kunst hier hun plek moeten krijgen.
De kern van de collectie draait uiteraard nog steeds rond het werk van Carlo Abarth, dankzij een uiterst uniek en eclectisch merk- en vooral racewagenoverzicht. Want niet alleen de Abarth 500 en 600 komt aan bod, maar ook obscuurder edelmetaal als de Abarth 1300 Scorpione SS -een fraaie coupé waarvan er slechts 16 exemplaren bestaan-, de 850 Sestrière Zagato -die in ’57 het gehele podium in zijn klasse wegkaapte tijdens de Mille Miglia en waarvan er nog 20 exemplaren zijn overgebleven- tot de 250 pk sterke open racer 2000 SE 010 ‘Quattro Fari’ -die zijn naam dankt aan de vier kenmerkende koplampen- toe.
Maar daar eindigt het niet, want zoals Abarth ook Simca’s onder handen nam, reikt(e) de passie van Guy Moerenhout eveneens verder. Eentje die zelfs niet stopt bij andere Italiaanse bolides -zoals de Lancia Delta Integrale of Montecarlo- maar zelfs nobele onbekende Lada’s bevat. Verbaas jezelf over de Lada 112 1600 GMR, een rallywagen ontworpen en ontwikkeld in België maar waarvan er vervolgens in Rusland slechts 10 exemplaren werden gebouwd, of blitse cabrio’s als de Samara Natacha en Lada Cipher, de enige roadster van Lada ter wereld.
Onder het museum bevindt zich tevens een zichtbare werkplaats en daarnaast kan je ook in de lobby snuisteren in naslagwerk of aanschuiven bij Carlo Caffè om de innerlijke mens te laven en versterken. Daarvoor is er trouwens buiten tevens een uitstekend terras. Het museum dient op die wijze een bruisende plek te worden, voor clubdagen, B2B-events of om te fungeren als stopplaats voor een klassiekerrally. Wie weet ook voor een volgend DRIVR-event.
Een bezoek kunnen we dan ook warm aanbevelen voor dit museum met internationale uitstraling. Soms -door bijvoorbeeld het stelselmatig verdwijnen van autosalons en -magazines- lijkt het weleens alsof de passie voor wagens bij het bredere publiek aan het bekoelen is, maar initiatieven als deze tonen gelukkig aan dat er -ook in België- nog steeds over vierwielers mag gedroomd worden.
Bron: squadra.be