Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Begin mei vond al voor de vijftiende keer de Porsche Days Franorchamps plaats. Drie dagen gevuld met hoofdzakelijk boxermotoren die de Raidillon in ijltempo beklimmen. Door de jaren heen is het evenement uitgegroeid tot een vaste waarde op de jaarlijkse kalender van ons mooiste circuit. Toch dreigt deze jubileumeditie het finale orgelpunt te worden.

porsche_days_14

Het concept van de Porsche Days is even simpel als geniaal: er wordt een mooi lenteweekend gekozen waarop eigenaars van een Porsche de kans krijgen zich van vrijdag tot en met zondag uit te leven op het mooiste circuit van ons land, en – naar eigen mening – ver daarbuiten. Om ongemakken door verschil in circuitcapaciteit van bestuurder en materiaal te voorkomen, worden de belangstellenden in klassen onderverdeeld. Die gaan van ‘fun’ voor de amateur, over ‘sport’ voor de meer ervaren piloot van een circuitgerichte Porsche, tot ‘race’ voor wie zijn racebolide op slicks de sporen wil geven. Op zondag wordt als toetje de klasse ‘classic’ toevoegd.

porsche_days_02

porsche_days_12porsche_days_16

Voor wie niet zo’n circuittijger is, is er nog de parade op zondag of een deelname aan een rondrit. Maar zelfs voor wie niet over een wagen uit Zuffenhausen beschikt, zijn de Porsche Days een aanrader. Tijdens de driedaagse krijgt de autoliefhebber immers de kans om sportwagens van de bovenste plank te zien in hun natuurlijke biotoop. Op welk evenement ga je anders nog eens een zeldzame 996 GT3 RS door de bocht Bruxelles zien driften? “Meant for racing, not posing“, daar herinneren de Porsche Days ons vooral aan, voor het geval we vergeten waren waartoe de wagens uit Zuffenhausen in staat zijn. Zo klokte ik de nieuwe 991 GT3 af op 2:30 voor een rondje Spa…

porsche_days_01

Toch staat dit evenement, ondanks een enorme internationale populariteit, op het punt uit te sterven. De reden daarvoor moet worden gezocht in de huurprijs van het circuit die de afgelopen vijf jaar telkens met 10% is gestegen. Met sinds dit jaar nog eens de toevoeging van een premie omdat het evenement in het ‘hoogseizoen’ wordt georganiseerd. Dat maakt dat de Porsche Days niet langer financieel leefbaar zijn. De meest voor de hand liggende oplossing, tussendoor een echte race à la Carrera Cup laten doorgaan om extra financiële middelen binnen te halen, mag helaas niet van de circuitautoriteiten tijdens een dergelijk weekend.

porsche_days_07

Zo dreigt een van de leukste evenementen van het jaar, dat sterk afsteekt tegen de typische statische exposities die er rond een merk worden georganiseerd, te verdwijnen. Hopelijk vindt de organisator samen met de beheerder van het circuit – en wie weet ook importeur D’Ieteren of Porsche zelf – een oplossing om het voortbestaan van de Porsche Days Francorchamps te verzekeren.