Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Hethel stuurt nog maar eens een special edition uit. Ditmaal geïnspireerd op Jim Clark’s Type 25 F1-bolide.

Lotus-kenners herinneren zich vast nog de Lotus Elise Type 25 SC uit 2008. Ook die was geïnspireerd op de succesvolle sigaarracer die Lotus twee individuele- en twee rijderstitels opbracht met Jim Clark aan het stuur. Nu brengen de Britten het historisch kleurenschema terug op 25 Exige’s Cup 430. Mechanische wijzigingen zijn er niet.

Lotus Exige Cup 430 Type 25

Lotus Exige Cup 430 Type 25Lotus Exige Cup 430 Type 25

Lotus bouwt slechts 25 exemplaren van de Exige Cup 430 Type 25 die telkens ofwel Lotus Racing Green of Old English White zijn. Aan de binnenzijde is deze ‘bijzondere’ Exige steevast full option, inclusief tapijtenset, airconditioning en radio/infotainmentsysteem. Verwijzingen naar de F1-auto zijn er gelukkig ook nog in de vorm van een houten schakelpook. Een rood lederen stuur, zoals in het origineel en de Elise Type 25, heeft Lotus ditmaal wel achterwege gelaten.

Lotus Exige Cup 430 Type 25

Lotus Exige Cup 430 Type 25Lotus Exige Cup 430 Type 25

Op vlak van prestaties, het element waar het uiteindelijk toch om draait, zal je je tevreden moeten stellen met de standaard 430 pk uit de 3,5-liter V6, gekoppeld een een handgeschakelde zesbak.

Lotus Exige Cup 430 Type 25

Met een rijklaar gewicht van 1.056 kg knal je daarmee met de hulp van een geoefende hand/oogcoördinatie in slechts 3,3 s naar de 100 km/h en naar een topsnelheid van maar liefst 290 km/h. En dat terwijl het koetswerk met de hulp van de splitter en vaster achterspoiler ondertussen ook nog eens 220 kg downforce creëert.

Gesigneerd exemplaar

Cijfers die zijn all-in-prijs van 140.000 euro rechtvaardigen, maar je wel doen afvragen of Lotus niet dat tikkeltje meer moeite had kunnen doen om de speciale editie écht speciaal te maken. Gelukkig krijgt elke eigenaar nog een door Clive Chapman en Bob Dance gesigneerd exemplaar van het boek Jim Clark: Tribute to a Champion en een persoonlijke tour van de fabriek in Hethel.