Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Haal er gerust een slabbetje bij want dit kroonjuweel passeert lang niet iedere week.

Voor wie zijn edelmetaal liever niet per veiling naar een nieuwe eigenaar leidt, heeft RM Sotheby’s nu een nieuw Private Sales-departement in het leven geroepen. De eerste auto’s zijn intussen bekend met alles van een 1930 Bentley Speed 6 Speedman Saloon en 2003 Aston Martin DB AR1 Zagato tot en met een Ferrari Enzo uit 2003.

McLaren F1 LM Spec

McLaren F1 LM SpecMcLaren F1 LM Spec

McLaren F1 LM SpecMcLaren F1 LM Spec

Maar geen van de loten spreekt zo tot de verbeelding als de McLaren F1 in Le Mans-specificatie. Een upgrade die slechts twee F1’s te beurt viel. Al is dat lang niet de enige upgrade waarmee deze F1 gezegend is, want ook het Extra High Downforce-pakket is aanwezig. Dat komt met extra luchtsleuven, grotere voorspoiler, vaste achterspoiler en specifieke 18-duims velgen.

McLaren F1 LM Spec

Hoewel deze F1 origineel in AMG Green Velvet geleverd werd, werd hij doorheen de jaren gespoten in Magnolia oranje. En ook het interieur veranderde van two tone crème en groen naar beige leder en Alcantara met Daytona-inleg. Andere upgrades zijn er in de vorm van airconditioning, navigatiesysteem en een ‘helicopter-grade car-to-car radio en intercom’. En om het plaatje helemaal af te maken heeft Gordon Murray hem ook nog eens gesigneerd. Zijn meest belangrijke feature ligt echter achterin.

McLaren F1 LM Spec

McLaren F1 LM SpecMcLaren F1 LM Spec

McLaren F1 LM SpecMcLaren F1 LM Spec

McLaren F1 LM SpecMcLaren F1 LM Spec

De échte blikvanger van het LM-pakket zit hem uiteraard in de motor die naar specificatie van de F1 GTR Le Mans-racer werd omgebouwd. Daardoor stijgt het vermogen van de atmosferische 6,1-liter V12 van 627 pk bij 7.200 tpm naar 680 pk bij 7.800 tpm. En dat onder andere dankzij een hogere compressie, nieuwe nokkenassen, drijfstangen en zuigers. Dat maakt van deze F1 met chassisnummer SA9AB5AC4W1048073 misschien wel het ultieme straatlegale exemplaar.

McLaren F1 LM Spec

De prijs voor dat alles is uiteraard op aanvraag maar ligt ongetwijfeld ver boven een bedrag met acht cijfers. De laatste keer dat dit bewuste exemplaar immers publiek verhandeld werd bracht deze 13,7 miljoen dollar op. Sindsdien heeft de huidige eigenaar slechts 700 km met de auto gereden. Al kreeg de F1 recentelijk nog een nieuwe koppeling, samen met heel wat ander onderhoud, goed voor een factuur van maar liefst 80.000 dollar. Naast de auto krijgt de koper ook nog alle extra’s waaronder de originele uitlaat, Facom-toolkit en aangepaste bagageset. Al volstaat de auto op zich om ons overstag te doen gaan. Toch maar eens meespelen met Euromillions?

[Bron en foto’s: RM Sotheby’s]