Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De laatste jaren heeft de bandenwereld flinke evoluties meegemaakt. Enerzijds kwamen er meer supersportieve banden, anderzijds groeiden de velgen en dus ook de bandenmaten significant. De combinatie van deze twee vaststellingen zorgt er echter evenwel dat sportieve youngtimers, op kleine velgen, uit de boot dreigen te vallen.

De Michelin Pilot Sport 4S is zo’n voorbeeld van een moderne, supersportieve band. Ondanks uitstekende grip op droog wegdek – nota bene zonder snel warm te lopen – presteert deze band ook meer dan behoorlijk in natte omstandigheden. Kortom, een perfecte allround-zomerband voor sportieve auto’s: veilig tijdens de werkweek, uitstekend in de Ardennen op zaterdag en zelf puik op circuit ‘s zondags. Haast een godsgeschenk, dus – ware het niet dat dit zwarte goud zich aan de kassa riant laat betalen voor zijn uitstekende kwaliteiten.

Tot zover alleen maar goed nieuws. Maar geldt dat ook als je een youngtimer hebt? Sportwagens uit de jaren ’80 en ’90 kunnen immers ook nog potent zijn, soms zelfs met een duidelijke circuitroeping. Maar meegenieten van de innovaties in de bandenindustrie? Dat zit er vaak niet in. De bovenvermelde, en algemeen bejubelde, Pilot Sport 4S-banden zijn bijvoorbeeld enkel verkrijgbaar vanaf 18 duim, waardoor mening bochtengretige youngtimer in de kou blijft staan en moet kiezen tussen een zuivere straatband en een rasechte circuitband. Dat leidt op zijn beurt tot veel gedoe met bandenwissels, ja zelfs gevaarlijke situaties met semi-slicks in de regen. Ook in de zomer durft de regen in Spa of Nürburg immers met bakken uit de lucht te vallen.

Uiteraard zal er een kosten-batenanalyse achter de keuze schuilgaan om bepaalde bandensoorten niet aan te bieden voor velgenmaten kleiner dan 18”. Tegelijk zijn we van mening dat het aantal – in originele staat verkerende – youngtimers op 16” of 17” wordt onderschat, smekend om banden van topkwaliteit. En daarbij: het zijn niet alleen youngtimers die nog op ‘kleine’ velgen rondkarren, ook de in DRIVR-middens populaire Toybaru scheurt nog rond op 17 inch. Hoog tijd dus dat de bandenfabrikanten de youngtimerwereld met dezelfde respect gaan behandelen als ze dat stilaan met de klassiekerbranche aan het doen zijn.