Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
0C3Qhb9HPpo

Als gastheer van het Concorso d’Eleganza Villa d’Este kan BMW haast niet anders dan jaarlijks met ‘een specialleke’ uit te pakken aan de oevers van het Comomeer. Dit jaar is dat de recreatie van een concept-car uit de jaren 1970, die door Bertone gestileerd werd maar na zijn debuut op het Salon van Genève voorgoed van het toneel verdween.

Een halve eeuw later achtte het Blauwe Ovaal de tijd rijp om de spectaculaire coupé een nieuw leven te schenken, met medewerking van Marcello ‘Miura’ Gandini die het origineel stileerde. Tekst en uitleg door BMW-designer Adrian van Hooydonk in onderstaande video:

Marcello Gandini himself contributed to the research process with memories from the creation of the car, allowing the design team to refabricate key details such as the exterior colour – a light champagne metallic in line with Italian fashion trends of the time – and the interior materials and trim. And while the BMW Design team used the latest 3D modeling technologies to revive and specify the original structures and shapes, the BMW Garmisch was coach-built by skilled craftsmen in Turin – just like the original car almost 50 years ago.

bmw garmisch bmw garmisch

“When I first heard that BMW wanted to recreate the BMW Garmisch, I was a bit surprised”, Marcello Gandini recalls of his first meeting with Adrian van Hooydonk, who visited him in Turin in  the summer of 2018 to ask for the his approval. “Now I am very pleased that I was able to be part of this project and happy that BMW chose to recall this enjoyable past. Having seen the final car, it is hard for me to even distinguish it from the original.”

bmw garmisch