Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op 30 november trok het gerenommeerd veilingbedrijf RM Sotheby’s naar Abu Dhabi om een aantal prestigieuze supercars onder de hamer te laten gaan. Maar niet alle loten vonden een nieuwe eigenaar, waaronder deze koperkleurige schermheld: Jaguar C-X75.

Op de aanwezigheidslijst prijkten onder andere een Aston Martin One-77, een Pagani Zonda en een Mercedes SLR, maar het was vooral de Jaguar C-X75 die de aandacht zou trekken. In 2010 stelde Jaguar op het salon van Parijs de C-X75 voor, een experimentele sportwagen die teert op een hybride aandrijving van gasturbines en elektromotoren.

jaguar c-x75

Een jaar later wordt een beperkte productierun aangekondigd – zij het met een meer conventionele aandrijflijn. In samenwerking met het Williams F1-team zou Jaguar 250 exemplaren uit de fabriek laten rollen. Zover zou het echter nooit komen. Nadat er vijf production-spec prototypes afgewerkt waren, trok Jaguar de stekker uit het project. De economische crisis werd als grote schuldige aangeduid. En tevens kon Jaguar zich een tweede XJ220-saga (marketingtechnisch) echt wel niet veroorloven.

jaguar c-x75

In 2015 leek het project even terug herop te leven, toen de C-X75 een rol toegewezen kreeg in de Bond-film Spectre. Niet Bond zelf uiteraard, maar wel de slechterik Mr. Hinx mocht chassis #24001 besturen. Naast de passage in Spectre was deze specifieke C-X75 ook te zien tijdens de GP van Mexico in 2015, waar Felipe Massa er een demonstratie mee gaf. Daaropvolgend is de wagen terug naar Williams gegaan voor een volledige check-up.

jaguar c-x75

De Jaguar geraakte echter niet verkocht tijdens de veiling. Dus als je niet moest weten wat te doen met je spaarcenten, kan je nog steeds een bod uitbrengen. Reken wel dat je ergens tussen de 800.000 en 1,2 miljoen dollar zult moeten vrijmaken, Wodka-Martini niet inbegrepen.

MEER LEZEN

Ian Callum zwaait af als designdirecteur bij Jaguar

Video: Julian Thomson – Concepting Dreams

Kies Maar: Jaguar C-X75 of Porsche 918 Spyder