Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

The Leaping Cat viert de 60ste verjaardag van de legendarische E-Type in stijl, met zes keer twee recreaties van de E-Type Coupé en Convertible, maar ook 60 exemplaren van de complemantaire F-Type ’60 Collection’.

Zes keer twee recreaties, dat behoeft een woordje uitleg. Toen Jaguar de E-Type aan de vooravond van de Geneva Motor Show in 1961 presenteerde, bleek de interesse van pers en publiek dermate groot dat Sir William Lyons in paniek een telegram naar Coventry stuurde. Die was gericht aan testpiloot Norman Dewis en las als volgt: ‘laat alles vallen en kom zo snel mogelijk met de Convertible naar Genève’!.

Dewis sloeg het toenmalige equivalent van een krat Red Bull achterover en vlamde -net als zijn collega Bob Berry de nacht ervoor had gedaan met de Coupé- in één ruk van Coventry naar Genève. Zo gebeurde het dat de E-Type Coupé en de Convertible uiteindelijk samen werden gelanceerd, om de eenvoudige reden dat er geen tweede preproductie-exemplaar van de Coupé voorhanden was om de pers te plezieren.

Gegraveerde middenconsoles

Die gebeurtenis vormt nu, precies 60 jaar later, de aanleiding voor 12 bijzondere E-Types die in zes paren verkocht worden. In zo’n ’60 Collection’ zit telkens een nieuw opgebouwde Coupé en dito Convertible met een redelijk unieke specificatie. De Coupés komen in het grijs met een zwartlederen binnenbekleding, de Convertibles in het groen met een gelijkaardige ledertint. Verder herken je de specials vooral aan de door de artiest Kingpin gegraveerde middenconsoles, die de epische roadtrips van Barry en Dewis rond de handrempositie hernemen – vergezeld van twee unieke citaten: ‘I thought you’d never get here’ en ‘Drop everything and bring the open-top E-Type over’.

Spreekt voor zich dat de restomods verbeterd zijn op alle kritische punten. Zo is de ontsteking voortaan elektronisch, de koeling op klimaatverandering voorzien en het dashboard getooid met een retro-radio die moderne features ontsluit. Daarnaast worden de duo’s gekenmerkt door unieke details en specifieke badges die aangeven dat dit geen gewone restauraties zijn, maar recreaties door Jaguar zelf ter ere van de diamanten verjaardag van de E-Type. Als motor wordt een verbeterde versie van de 3.8 zes-in-lijn van de XK gebruikt met een gemoderniseerde vijfbak.

F-Type Heritage 60

De kans is groot dat de E-Type twins al uitverkocht zijn tegen de tijd dat dit bericht de ether in gaat, maar ook daarvoor heeft Jaguar een oplossing bedacht in de vorm van de F-Type Heritage 60: de eerste keer dat Coventry een wereldwijde special aanbiedt die 60 keer gebouwd gaat worden. Elk exemplaar krijgt een Supercharged V8 onder de kap, verdeeld over de vorige jaar vernieuwde R Coupé en de R Convertible. SV Bespoke, de personalisatie-afdeling van Jaguar-Land Rover, zorgt voor de unieke kleur- en ledertinten in combinatie met duidelijke ‘Heritage 60’-accenten. Ook in dit geval is snel zijn de boodschap, want het gros van de beperkte oplage is al besproken.

MEER LEZEN:

Jaguar schrapt de XJ EV, maar gaat wel vanaf 2025 elektrisch

Test: Jaguar F-Type V8 575 R Dynamic (2020) + Video!

Jaguar Classic viert 70 jaar C-Type met Continuation-model