Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
bHoN-3TArLQ

Volgens Toyota is de aanstaande GR Yaris GR-4 ‘een gloednieuwe op de rally geïnspireerde sportwagen’. Maar stiekem is er meer aan de hand. Dit is wat we al weten.

De peperhete versie van de Yaris zal meer zijn dan de typische hot hatch met extra vermogen en een strakkere ophanging. Veel meer. Zo beschikt de GR-4 over een uniek driedeurskoetswerk met geheel eigen dimensies en een unieke technische lay-out. Zo uniek zelfs dat het onderstel nog maar weinig of niets meer van doen heeft met die van de standaard Yaris. En dit dankzij en unieke vierwielaandrijving met de klemtoon op de achteras. Althans dat bewijzen onderstaande beelden van het dynamisch publieksdebuut van de GR-4 tijdens het Toyota Gazoo Racing Festival in Japan van afgelopen weekend.

Driepitter

Het officiële debuut van de Yaris GR-4 is pas voorzien voor januari 2020, maar dankzij enkele gespecialiseerde fora zijn de eerste details toch al naar buiten geglipt. Zo zou er voorin de GR-4 een stevig geturbochargede driepitter liggen met een vermogen van meer dan 250 pk, terwijl het koetswerk hoofdzakelijk uit aluminium en het dak uit koolstofvezel bestaat.

2020 toyota yaris gr4 1

Straf spul, temeer omdat Toyota zich genoodzaakt ziet precies/minstens 25.000 exemplaren van de Yaris GR-4 te bouwen op één jaar tijd. En dat natuurlijk niet zomaar, maar om aan de homologatieregels van het wereldkampioenschap rally te voldoen. Daar zou de GR-4 wel eens bijzonder dominant uit de hoek kunnen komen. Het is immers al een tijdje lang geleden dat een massaconstructeur nog eens een echte homologatiespecial gebouwd heeft. Kortom, absoluut iets om naar uit te kijken. Afspraak volgende maand in Japan op het Tokyo Auto Salon.

MEER LEZEN

Duel: Toyota Yaris GRMN vs Renault Clio III RS Cup

Eerste Test: Toyota Yaris GRMN

Eerste Test: Toyota GR Supra (A90)