Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wanneer een auto zelfs naar Koenigsegg-normen te gek voor woorden is dan weet je dat het goed zit. Zet je schrap voor de Koenigsegg Gemera. Een vierzitshypercar met misschien wel de meest innovatieve aandrijflijn… ooit!

Dat deze Gemera vier zitplaatsen heeft, beter dan twee, is bijna een fait divers. Want wat er zich onder het carbon koetswerk van de 1.700 pk en 3.500 Nm sterke hypercar afspeelt is pas echt fenomenaal. We kennen Christian van Koenigsegg als een echte innovator. Eentje die het liefst van al buiten de gangbare paden gaat. Maar ditmaal heeft de Zweed zichzelf overtroffen.

2022_koenigsegg_gemera_06

De Gemera maakt gebruik van een centraal achterin geplaatste 2,0-liter twin-turbo driecilinder met droge carter die goed is voor 600 pk en 600 Nm koppel. En dit dankzij Koenigsegg’s Freevalve-technologie. Een door Koenigsegg zelf uitgevonden technologie die komaf maakt met traditionele nokkenassen, en zowel op het vlak van vermogen en vermogenscurve als verbruik extreem veel winst oplevert. Maar er is meer.

2022_koenigsegg_gemera_04

Want de bijzondere driecilinder stuurt zijn vermogen niet naar de achter- maar naar de vooras, terwijl de achteras nog eens de hulp krijgt van twee elektromotoren. Een derde elektromotor drijft nog eens direct de crank aan. Daardoor is de vierwielaangedreven Gemera in staat alle wielen samen en/of individueel aan te drijven. Puur elektrisch rijden kan echter ook. Of toch zo’n 50 km ver, terwijl de verbrandingsmotor met heel wat soorten mengsels overweg kan, waaronder E85 bio-ethanol. Technisch gezien rij je de Gemera dus makkelijk CO2-neutraal.

2022_koenigsegg_gemera_02

Koenigsegg ziet de Gemera echter als een echte daily en heeft daarom ook aan praktische zaken gedacht. Zo is er ruimte voor vier (kleine) koffers, is er een infotainmetsysteem voor alle inzittenden, zijn er 8 bekerhouders en zelfs Isofix-bevestigingspunten. Volgens Koenisgsegg is het ook een van de meest veilige vierzitters op de markt. Enerzijds dankzij de extreem stijve carbon monocoque, anderzijds dankzij de grote hoeveelheid actieve en passieve veiligheidssystemen, waaronder ADAS 2.5.

Met een voorziene productie van 300 exemplaren wordt de Gemera ook een van Koenigsegg zijn meest ambitieuze projecten. Naar Zweedse hypercarnormen is het immers een waar productiemodel. ‘Een bewuste keuze die de Gemera ook iets goedkoper maakt’, aldus Christian von Koenigsegg. Maar hoeveel de hybride Gemera precies kost weet voorlopig niemand. Potentiële kopers hebben echter nog heel wat bedenktijd. De start van de productie is pas voorzien voor 2022.

MEER LEZEN

Techtalk: Koenigsegg Jesko

Hoe Christian von Koenigsegg herenigd werd met zijn Mazda MX-5

Supercarkunst: Koenigsegg Motion – Ulf Hedetoft